Ontzorgingsprogramma verduurzaming voor micro en kleine mkb bedrijven
CO2-neutraal ondernemen
Verduurzaming is een noodzakelijke stap voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf. Vanwege wetgeving, energiekosten, netcongestie...
Greenchoice verhuisde haar hoofdkantoor naar het voormalig bouwcentrum (Square) in hartje Rotterdam. Dit monumentale pand had energielabel F en stelde de duurzame energieleverancier voor de uitdaging het onderkomen zo energiezuinig mogelijk te maken. Na het plaatsen van 160 zonnepanelen op het dak van het gebouw is nu energielabel A toegekend.
Uitgangspunt bij het verduurzamen was het zo goed mogelijk isoleren van het pand om energieverlies tot een minimum te beperken. LED-verlichting, aanpassingen aan de luchtbehandelingsinstallatie en daglicht- en aanwezigheidssensoren op het gebouwbeheersysteem hielpen het pand verder te verduurzamen. De laatste stap om energielabel A te bereiken, waren de zonnepanelen op het dak.
Het bedrijfsgebouw is aangesloten op de Rotterdamse stadsverwarming die gebruikmaakt van industriële restwarmte. Uitgangspunt bij de verduurzaming was het zo goed mogelijk isoleren van de gebouwschil om energieverlies tot een minimum te beperken. Zowel de kozijnen met HR-beglazing als de dakisolatie bleken reeds te voldoen dankzij een eerdere verbouwing. Er was nog een meevaller. Op de tekening uit het Stadsarchief stond dat het pand steense muren had, maar er was toch een spouw van 11 tot 20 centimeter breed, zeker niet standaard kort na de Tweede Wereldoorlog.
Dankzij het originele rasterwerk van naar binnen gemetselde stenen (de donkere strepen op de gevel) ontstonden vakken, die werden volgespoten met gesiliconiseerde glaswolvlokken. Voor de vloerisolatie is 35 centimeter PS-parels aan bodemisolatie toegevoegd. Zo bescherm je de betonnen fundering tegen corrosie en verhoog je tegelijkertijd het comfort in het gebouw.
De gemeente Rotterdam eiste dat het ontwerp van het zonnestroomsysteem op het monumentale pand esthetisch verantwoord zou zijn. Met die opdracht ging KiesZon, dochteronderneming van Greenchoice, aan het werk en zorgde voor een vindingrijk ontwerp dat door de gemeente werd goedgekeurd. De 160 zonnepanelen, goed voor ruim 40.000 kWh op jaarbasis, werden gelegd in een zogeheten oost-west opstelling, wat zorgt voor een meer gesloten geheel en een prettigere aanblik vanuit de omliggende gebouwen.
Greenchoice > is trots op het bereikte energielabel. Evert den Boer, CEO: “We hebben de ambitie om energie zo dicht mogelijk bij de klant brengen, zodat die er zelf mee aan de slag gaat. We roepen ze op om hun eigen groene stroom op te wekken en energie te besparen. Natuurlijk moeten we dan zelf de daad bij het woord voegen. We laten zien dat het kán en daar ben ik trots op.”