Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich zeer bewust is geworden van de impact die ze heeft op het milieu en de maatschappij. Ze doen er daarom alles aan om deze impact te minimaliseren en zo ook marktleider en inspiratiebron te worden op het gebied van duurzaamheid.

In 2019 startte Intersteel met het meten van de CO2 uitstoot via de CO2-rekentool op het Klimaatplein. Daardoor zijn zij ook in aanraking gekomen met de Alliantie Klimaatactie waar ze vervolgens ook deelnemer van zijn geworden. Sinds 2019 heeft Intersteel 63% CO2 uitstoot in scope 1 en 2 gereduceerd. In dit artikel wordt beschreven hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben.

Van bewustwording naar actie

Het bleek voor Intersteel zeer leerzaam om inzicht te krijgen in haar CO2-voetafdruk en vooral welke onderdelen hierin de grootste boosdoener waren. Zo zagen ze al snel dat vooral het gebruik van elektriciteit, diesel en benzine het grootste aandeel hadden. Met deze informatie hebben zij direct actie ondernomen, zo zijn inmiddels alle zakelijke benzine en diesel auto’s vervangen door volledig elektrische auto’s.

Door slimme meters te plaatsen die per seconde kunnen uitlezen wat het elektriciteitsverbruik precies is, kon Intersteel kijken naar de piekmomenten en waarom deze plaatsvonden. Hierdoor zijn ze zich ook gaan focussen op het eigen gedrag om zo bewuster om te gaan met bijvoorbeeld verwarming of airco. Door een nieuwe cv-ketel aan te schaffen werd het verbruik van gas ook steeds minder. Daarnaast hebben zij er voor gekozen om in de logistieke ruimtes op specifieke zit- en staplaatsen infrarood warmtepanelen op te hangen.

Duurzaam opwekken en mobiliteitsbeleid

De laatste belangrijke stap die Intersteel heeft genomen is het overgaan op groene zonne-energie. Op dit moment kopen ze deze nog in, maar dit willen zij uiteindelijk zelf op gaan wekken. Nu wordt nog bepaald wat de juiste dakconstructie moet zijn, en volgend jaar liggen de zonnepanelen er dan op.

Daarnaast heeft ze in de afgelopen maanden ook een reisbeleid gemaakt om te kunnen bepalen wanneer er met het vliegtuig gereisd mag worden en worden zoveel mogelijk vergaderingen met leveranciers via beeldbellen uitgevoerd. Ook de mogelijkheden van een fietsplan en CO2-compensatie van resterende uitstoot is doorgevoerd.

Verdere duurzame acties

Naast het verminderen van CO2 uitstoot is Intersteel met nog meer onderwerpen op het gebied van duurzaamheid bezig. Denk hierbij aan nieuwe duurzame inkoopvoorwaarden en een Green Team waarin medewerkers gezamenlijk nadenken over duurzaamheidsprojecten voor de vergroening van de organisatie. Dit is ook allemaal terug te lezen in Intersteel’s eerste uitgebrachte sociaal jaarverslag: Intersteel duurzaamheid

Intersteel zal blijven onderzoeken welke andere tools ze kunnen gebruiken om het gas- en elektraverbruik te minderen. Deelname aan de Alliantie Klimaatactie is daarbij een goede stimulans en kennisdeler. De webinars die door de Alliantie Klimaatactie worden gegeven zijn bijvoorbeeld heel bruikbaar voor nieuwe inspiratie, geeft Intersteel aan.

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Ze zijn actief door heel Europa, maar met een focus op de Benelux en Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland. Met de kernwaarden: Design, Veiligheid en Techniek hebben zij ambities om verder te groeien op de Europese markt.

Gerelateerde artikelen

“Balanceren tussen zorg voor milieu, klantwensen en gezond bedrijfsresultaat”

Praktijkverhalen

Met bijna 40 man personeel en 10 bestelbussen voorziet Bakkerij Remmerswaal uit Schiedam dagelijks zo’n...

Lees verder

Familiebedrijf Van Schie pakt door met duurzaam ondernemen

CO2-neutraal ondernemen

Marcel van Schie, geboren in Delft, groeide op met ondernemen in zijn bloed: zijn vader...

Lees verder

Ondernemen in deze duurzaamheidstransitie? Zo doen anderen dat.

CO2-neutraal ondernemen

De podcast ‘De duurzaamheidstransitie’ zend inmiddels al 12 weken op rij iedere week een gesprek...

Lees verder