25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers
CO2-neutraal ondernemen
Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...
Hoe kun je in een sector waar marges bijzonder klein zijn toch nog investeren in duurzaamheid? Met die schier onmogelijke opdracht is Evert Feith van drukkerij SMG Groep dagelijks aan de slag. “Het is een echte mix van commerciële belangen en idealisme”, zegt Evert Feith, business development manager bij SMG Groep.
Bij SMG Groep was men al enkele jaren geleden doordrongen van het feit dat klimaatneutraal ondernemen een onderscheidend karakter kan hebben in een branche waar men vooral met prijzen elkaar probeert te beconcurreren. “Daarop hebben wij twee stappen ondernomen. We begonnen met het onderzoeken van onze eigen carbon footprint, ofwel onze eigen voetafdruk op milieugebied. In het kader van de ISO Carbon Footprint certificering is ons bedrijf helemaal doorgelicht, van energieverbruik tot hoe de medewerkers naar de zaak komen. Maar ook onze stookkosten en natuurlijk ons papiergebruik zijn beoordeeld.”
Wat betreft papiergebruik kijkt SMG naar de meest klimaatneutrale manier van papiergebruik. “Veel mensen denken automatisch dat gerecycled papier het meest duurzame is, maar dat is een mythe. Want dat papier moet wel ontinkt worden, en dat kost veel energie en water. Het kan in veel gevallen beter voor het milieu zijn om papier van speciale productiebossen te gebruiken”, zegt Feith. Hij is onlangs nog bij de papierproducent Sappi in Maastricht geweest. “Zij hebben productiebossen in de Ardennen staan, waar bomen na 15 jaar al weer kaprijp zijn. Daarnaast gaan ze heel zuinig met die bomen om en halen ze veel houtsnippers van zagerijen op. Dat is allemaal bruikbaar in het papierproces.”
Een andere stap in het verder klimaatneutraal maken van de onderneming is het compenseren van CO2-uitstoot. “Je kunt kiezen voor bosaanplantprojecten, maar wij hebben via de Climate Neutral Group een ander project omarmd: wij ondersteunen de uitgifte van cookstoves in Kenia en Uganda. Veel mensen in dorpen op het platteland koken nog steeds op open vuur, vaak in hun eigen hutten. Via een cookstove is dat niet alleen schoner, maar ook veel efficiënter. Ze hebben nu slechts 10 procent van de brandstof – vaak sprokkelhout – nodig ten opzichte van voorheen. Voor iedere ton CO2 die wij uitstoten betalen wij een bepaald bedrag, waarmee via CNG een cookstove kan worden aangeschaft.”
Het verhaal in Afrika trok Feith zo aan dat hij ook persoonlijk betrokken is bij het op grotere schaal verstrekken van cookstoves. “Dat is een stukje idealisme van mij, maar het gaat ook om grote getallen: 3 tot 4 miljoen mensen gaan eerder dood, doordat ze iedere dag op open vuur koken. Er is vaak geen goede afzuiging dus de rook ademen ze direct in, met alle gevolgen van dien zoals longaandoeningen.” Feith heeft zich daarom persoonlijk aangesloten bij de Global Alliance for Clean Cookstoves, een door de Verenigde Naties opgerichte alliantie. “Ik vind het belangrijk dat dit onder brede aandacht komt, omdat deze cookstoves voor een schonere leefwereld bij deze mensen zorgt.”
Binnen SMG Groep is milieu en duurzaam ondernemen tevens een belangrijk issue naar de klanten. “We hebben het helemaal ingebed in ons ordermanagementsysteem. Of je nu een paar honderd visitekaartjes bestelt of 10 miljoen brochures, in het ordersysteem komt direct naar boven hoeveel CO2-uitstoot deze productie met zich meebrengt. We geven dit sinds kort onder onze offertes weer, met de mogelijkheid de CO2-uitstoot van deze order te compenseren. Dat is ook weer goed voor hun eigen MVO. En als zij het niet doen, dan doen wij het voor hen.”
SMG merkt ook dat steeds meer klanten specifiek kiezen voor een drukker die klimaatneutraal onderneemt. “Ik had laatst nog een klant die ik over de streep wist te trekken doordat ik aangaf dat wij de CO2-uitstoot van zijn order kunnen compenseren.”
Het vraagt intern binnen ieder bedrijf een permanente communicatie over het hoe en waarom van duurzaam ondernemen. “Ook bij ons; binnenkort roep ik het hele personeel weer bijeen in de kantine en vertel het verhaal. En in onze hal, bij de receptie staat een cookstove, zodat iedereen kan zien wat wij precies ondersteunen.”