Lumeco zet met circulaire verlichting stap naar duurzaam licht

CO2-neutraal ondernemen

Licht als een duurzame dienst. En niet als een product waarvoor je lampen koopt en stroom afneemt. Dat is het idee van circulaire verlichting. Het concept is afkomstig van het Zuid-Hollandse bedrijf Lumeco dat naast duurzaam ook sociaal onderneemt.

“Bij veel van de huidige verlichting ligt de voornaamste focus op de prijs”, zegt Tommy van de Giessen, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het innovatieve bedrijf. “Bij circulaire verlichting leggen we de focus op kwaliteit en duurzaamheid van het product.”

En dat product is dus licht, circulair licht wel te verstaan. Waarbij niet alleen het energieverbruik bepaalt of het duurzaam is, maar de hele keten wordt meegenomen, van de lamp en stroomvoorziening tot de armatuur en bedrading. Lumeco vervangt veel oude  tl-verlichting door led-verlichting. Bijvoorbeeld in kantoren, bedrijfshallen, scholen, parkeergarages en sportaccomodaties.

Vier strategieën

Binnen deze circulaire verlichting hanteert Lumeco de volgende vier strategieën:

Hergebruik “Hergebruik van de oude behuizing van armaturen. En de verouderde elektronische componenten worden milieuvriendelijk gescheiden en gerecycled.”

Modulaire producten “Alles is modulair opgebouwd, zodat elk onderdeel apart vervangen en ge-upgrade kan worden. Dat is een groot verschil met armaturen die volledige afgeschreven zijn als een klein onderdeeltje stuk is.

Verlenging maximale levensduur “De installaties worden bewust lager belast waardoor de maximale levensduur verlengd wordt. Als je led voor maar 70% belast, gaat het veel langer mee.”

Light as a service “Van bezit naar gebruik. Klanten betalen een jaarlijkse bijdrage voor hun licht, een soort lease-constructie. Daarvoor krijgen ze niet alleen het licht, maar onderhouden we hun verlichting.”

Biobased product

Van de Giessen vervolgt: “Het begin en het eind van de waardeketen zijn niet onze focus. Zeg maar de productie vanuit grondstoffen en de recycling aan het einde van de levensduur. Toch onderzoeken we wel de mogelijkheden. Bijvoorbeeld, de afschermkap van een led tl-buis is momenteel van polycarbonaat. Dat is een olieproduct. We onderzoeken nu de mogelijkheden om deze te vervangen door een biobased product.”

Maar Lumeco gaat nog een stap verder, met het licht managementsysteem. Van de Giessen: “Door in elke ruimte slimme sensoren op te hangen waarbij het licht automatisch aangaat als je binnenkomt, krijg je veel informatie die je ook op andere terreinen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als het systeem aangeeft dat er die dag niemand binnen is geweest, hoef je daar ook niet schoon te maken.”

“Door het toepassen van circulaire led-verlichting kun je 65 procent energie besparen. Door een goed lichtmanagementsysteem bespaar je daar bovenop nog eens 75 procent.”

Biodynamische verlichting

Maar daar stopt het niet. Lumeco is al bezig met een volgende ontwikkeling: biodynamische verlichting. Hierbij volgt het licht de natuurlijke verloop van de dag.

Van de Giessen: “Eigenlijk willen we niet ’s ochtends meteen vol in het felle witte licht. Daarom passen we het licht aan en heeft het ’s ochtends een gelige tint. Overdag wordt het geleidelijk witter en feller. Tegen de avond wordt dit weer geler en minder fel. Sowieso kun je met licht ons dag- en nachtritme veel meer sturen. Door ’s nachts op bepaalde werkplekken blauw licht te gebruiken, onderdruk je de aanmaak van melatonine en blijf je alerter. Diverse onderzoeken tonen aan dat met aandacht voor lichtkleur en intensiteit, werkprestaties en concentratie verbeterd kunnen worden.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gebouw? Neem dan contact op > met Tommy en zijn collega’s.

Gerelateerde artikelen

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder