Monumentaal kantoorpand Arnhem Paris Proof

CO2-neutraal ondernemen

Klimaatplein partner Vanbeek verduurzaamde in 2019 haar monumentale kantoorpand in het centrum van Arnhem al van het energielabel E naar A. Maar daar stopten zij niet; het kantoor is nu zelfs Paris Proof. In deze blogbijdrage geschreven door directeur Ron Hendriks van Vanbeek lees je wat Paris Proof betekent en hoe dit resultaat is bereikt.

In 2019, nu ruim 4 jaar geleden, hebben we ons monumentale kantoorgebouw verduurzaamd en naar Energielabel A gebracht. Inmiddels hebben we het gebouw al geruime tijd in gebruik, zijn de installaties verder geoptimaliseerd en kunnen we nu melden dat ons kantoor Paris Proof is. Met een energieverbruik van slechts 56 kWh/m2 in 2022, blijven we ruim onder de Paris Proof norm van 70 kWh/m2 voor kantoren. En dat is iets waar we trots op zijn.

Het begon destijds met de uitvoering van energiebesparende maatregelen om ons Energielabel van E naar A te brengen. Echter, dit zegt op zichzelf niets over het daadwerkelijke energieverbruik binnen het gebouw. Dit is iets waar we zelf invloed op hebben door ons gedrag en de sturing van de installaties.

Het EMS als kloppend hart

Bij Vanbeek helpen wij, als partner in energietransitie, organisaties in de exploitatiefase om het energiegebruik te verminderen en stappen te zetten naar CO2-neutraal of Paris Proof. Hierbij is het essentieel om te weten hoeveel energie in praktijk wordt gebruikt en om acties te ondernemen om dit verbruik verder te verminderen. Dit begint altijd met inzicht. ErbisOne, ons Energie Management Systeem (EMS), speelt hierbij een onmisbare rol. Als hét kloppend hart van de energietransitie biedt ErbisOne controle op energieverbruik, kosten, (duurzame) installaties en besparende maatregelen. Hiermee kan een organisatie haar positie in de energietransitie begrijpen en ontdekken welke verdere stappen genomen kunnen worden om duurzame doelstellingen te bereiken. Vanzelfsprekend hebben wij ook ons eigen kantoorgebouw nauwgezet gemonitord met ErbisOne en het energieverbruik waar mogelijk verminderd.

Digital Twin (AI) energiesturing

Via een Digital Twin (AI) sturing van Priva ecoBuilding, ingericht door VBOptimum, kunnen we het klimaat en het bijbehorende energiegebruik optimaal sturen. Het resultaat is na een inleerperiode enorm succesvol. De intelligente aansturing van de installaties heeft met behoud van comfort geleid tot een sterke daling van het energieverbruik van de klimaatinstallaties in de afgelopen drie jaar. Om een dergelijke oplossing optimaal te laten werken, zie je dat bepaalde zaken in de installatie wel eerst aandacht vragen alvorens het zelflerende systeem verder optimaliseert. Op dat punt zijn we nu beland.

Ons kantoor is Paris Proof 

Het resultaat is dat alle genomen maatregelen: van isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, Ledverlichting tot en met de intelligente klimaatregeling, hebben geresulteerd tot de transformatie van een monumentaal kantoorpand uit 1875 tot een volledig duurzaam Paris Proof gebouw.

Blijven verbeteren

Is de verduurzaming van ons kantoor nu afgerond en stopt het hier? Nee zeker niet! In de komende jaren blijven we het gebouw nauwlettend monitoren om te kijken of verdere verbeteringen mogelijk zijn. Denk hierbij ook aan de flexibiliteit in het net, waarbij het gebouw als een batterij fungeert en eventuele overschotten van duurzaam opgewekte energie zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Gerelateerde artikelen

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder