25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers
CO2-neutraal ondernemen
Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...
Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein partner Technische Unie dan ook niet. De bedrijfskleding van de installatiegroothandel werd al tien jaar lang opgeslagen. Maar een bestemming was er nooit. Daar kwam verandering in toen formuleadviseur Ronald Ruijter contact zocht met Clothes the Circle, een netwerk van ketenpartners die samenwerken aan projecten om circulair textiel mainstream te maken.
Ruijter zat op een vlucht van KLM toen hij per toeval in een magazine las over hoe de luchtvaartmaatschappij oude uniformen liet vervilten. Het idee om dit ook met de werkkleding van Technische Unie te doen was geboren. Van vilt kun je namelijk weer nieuwe producten maken.
Clothes the Circle verwees de Technische Unie naar het Haagse i-did.
i-did is een bedrijf dat gelooft in een circulaire oplossing voor oude kleding. Zij zetten oude (bedrijfs)kleding om in gerecycled vilt. Daarna wordt het vilt in het atelier van i-did gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals toilettasjes, shoppers, paspoortmapjes en laptophoezen.
Op deze manier blazen ze hun oude werkkleding nieuw leven in en dragen daarmee een steentje bij aan een circulaire economie. De producten die Technische Unie van het vilt laat maken worden gebruikt als relatiegeschenk.
Naast het circulaire deel, is i-did ook met een andere reden gekozen. In de werkplaats leiden ze namelijk mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het geven van trainingen en het verschaffen van werk in het atelier, begeleiden ze deze mensen uiteindelijk naar een vaste baan.
Naast i-did is ook het Amsterdamse bedrijf Makers Unite een partner van Technische Unie. (Ook Makers Unite werkt vanuit hetzelfde principe en begeleid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wil verspilling van grondstoffen en herbruikbare materialen tegengaan. Een deel van het vilt dat i-did vervaardigt, gaat naar Makers Unite. Zij maken grotere relatiegeschenken van het vilt, zoals een zitzak en een rugtas. Voor nu is dit voor de installatiegroothandel een mooie oplossing om zo weinig mogelijk materiaal te verspillen. Maar in de toekomst hoopt het bedrijf een manier te vinden om helemaal niets meer te hoeven weggooien.
Duurzaam is één van de kernwaarden van Technische Unie. Dat betekent dat duurzaam ondernemen een grote rol speelt in de bedrijfsvoering. Voor een groothandel is dat niet altijd eenvoudig. Zo zijn ze zich ervan bewust dat de logistiek, bedrijfsprocessen en panden nog niet CO2-neutraal zijn. Maar processen die ze nu al kunnen verduurzamen, pakken ze met beide handen aan. Zoals het recyclen van oude bedrijfskleding.