Tips voor een winterklare persluchtinstallatie

Energiebesparing

De winters in Nederland zijn heel verschil­lend; het ene jaar vriest het eind november al, het andere jaar toont de winter pas begin januari zijn ware gezicht. Maar bijna elk jaar zijn er enkele weken met flinke vorst en dan zien wij specifieke winter­problemen bij compressoren van onze klanten ontstaan. Die problemen kunt u eenvoudig voorkomen, waarmee is te besparen op energiekosten en dus indirect op uitstoot van CO2.

Wintertips compressoren
– Zet uw koelluchtkanaal op de winter­stand. Elk jaar vriezen een aantal nakoe­lers van compressoren stuk om dat de vrieskou via het koelluchtkanaal recht­streeks op de koeler staat.
– Schaf een ribbenbuisverwarming aan als u zich zorgen maakt over de omgevings­temperatuur in uw compressorruimte. Bij een omgevingstemperatuur van < 2 °C starten veel compressoren uit veiligheid niet meer op. Er kan immers nog wat water in de nakoeler van de compressor staan en dat kan bevriezen. Ook kan de opstart van de koude compressorolie zorgen voor extra piekbelasting in uw elektriciteitsvoorziening.
– Als de omgevingstemperatuur te laag is, functioneert ook uw koeldroger veel minder goed, of zelfs niet.
– Condensaat in uw leidingnet verzamelt zich op specifieke plaatsen zoals zak-leidingen, eindstukken van leidingen of een knik in het leidingsysteem. Dit condensaat zorgt in de winter voor veel problemen. Deze leidingen bevriezen niet als de lucht eerst door een adsorptiedroger gaat.

Praktijkvoorbeeld bespaartip
Een klant van me had onlangs een storing. Ik zag dat zijn compressoren te warm werden en veel olie verbruikten. Ze moesten hard werken, de druk staat op 9,5 bar. Hoeveel druk heb je eigenlijk nodig vroeg ik hem? 8 bar, gaf de klant aan. Maar dan is 8,5 bar toch genoeg, zei ik. Ja, maar een tijd geleden hadden we meer nodig en daarna is er nooit meer naar gekeken…

Ik stelde de compressoren een bar lager in, waardoor ze niet continu vollast hoeven te draaien en veel minder heet worden. Probleem opgelost, met als niet onbe­langrijk bijkomend voordeel dat de klant nu veel energie bespaart en dus minder CO2-uitstoot heeft. Mijn laatste winter-tip is: con­troleer regelmatig de druk bij uw com­pressoren en vraag u af hoeveel u echt nodig hebt. Dan blaast u niet zomaar geld de lucht in.

Hoe is binnen uw productie- of industrieel proces verder te besparen op energie? Ontdek het hier.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Praktijkverhalen

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder