Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties
CO2-neutraal ondernemen
Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze...
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam verzamelt sinds kort papieren tissues apart in voor recycling. Dit afval, dat vaak in sanitaire ruimtes vrijkomt, wordt door een bouwmaterialenbedrijf omgezet in wandplaten. De VU deelt hier haar praktijkervaring met deze circulaire oplossing.
De VU Amsterdam streeft naar ‘zero waste’ in 2030. Om te bepalen hoe dit doel te bereiken, werd een nulmeting uitgevoerd, waarbij 82% van het restafval recyclebaar bleek. De VU focust zich op het verbeteren van afvalscheiding en het verminderen van restafval.
Uit de nulmeting bleek dat tissues goed recyclebaar zijn, samen met GFT (etensresten) en plastic, die het grootste deel van het restafval vormen. Jaarlijks worden er 50.000 kilo tissues ingekocht, die normaal gesproken anders bij het restafval zouden belanden.
De VU startte een pilot om tissues apart in te zamelen, eerst in een toiletruimte voor medewerkers en een voor studenten. Het resultaat was positief: 99% van het ingezamelde afval bestond uit tissues, wat het tot een ideale stroom maakt voor recycling.
De tissues worden naar een bouwmaterialenbedrijf gebracht, waar ze worden vermengd met oud papier en gips om gipsvezelplaten te maken. Deze platen kunnen worden gebruikt in de bouw voor brandwerende wanden en vloeren. Na 30 jaar gebruik kunnen die platen weer opnieuw gerecycled worden.
Door tissues apart te houden, neemt de hoeveelheid ruimte voor opslag en transport toe. De VU onderzoekt daarom het gebruik van shredders om het volume te verminderen en de logistiek efficiënter te maken.
De VU blijft samenwerken met partijen om de afvalscheiding te verbeteren en het percentage restafval te verlagen. Naast tissues wordt ook GFT ingezameld en gescheiden, en wordt er op de campus gewerkt aan verdere verduurzaming.
Dit artikel is gepubliceerd binnen het project van de duurzaamheidskring ‘afval en circulair’ met instellingen in het hoger onderwijs. Deze is geïnitieerd en gefinancierd door het programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat. Klimaatplein partner Stichting Stimular begeleidt het initiatief.