Transparantie en de ware prijs van CO2 emissie certificaten

CO2-neutraal ondernemen

veiling-hamer

Hoeveel kost een CO2 emissie certificaat? 1.0 Euro? 5.0 Euro?  20.0 Euro? Alle antwoorden zijn correct als we de verschillende verkoopkanalen moeten geloven. De prijs van een CO2 emissie certificaat is afhankelijk van het type project (cookstove projecten zijn duurder dan grote waterkracht projecten); welke standaard is gebruikt (Gold Standard is duurder dan VCS); en manier waarop de CO2 emissie certificaten aangekocht worden.

De prijsvariaties vanwege de verschillen in type projecten en standaarden is verklaarbaar. Een cookstove project in Afrika is duurder omdat de CO2 opbrengst per project veel kleiner is dan de  CO2 opbrengst van een grote waterkrachtcentrale. En Gold Standard projecten zijn duurder dan VCS projecten omdat ze aan hogere eisen moeten voldoen.

Maar ook de manier waarop de CO2 emissie certificaten worden aangekocht is van groot belang. Er bestaat geen transparante prijsbenchmark voor CO2 emissie certificaten. Het ontbreekt aan een algemene marktplaats waarop de prijzen dagelijks door vraag en aanbod worden vastgesteld. Dit gebrek aan transparantie leidt ertoe dat dezelfde projecten soms via verschillende kanalen voor verschillende prijzen aangeboden. De compensatie projecten zelf worden niet beter van deze prijsverschillen; het is de tussenhandel die garen spint bij het gebrek aan transparantie.

Markten horen transparant te zijn. Helemaal in het huidige tijdsgewricht waarin de maatschappij oproept tot een nieuwe moraal in (financiële) dienstverlening. Transparantie is de norm in meeste markten; de compliance markten zoals het Europese emissiehandelssysteem bieden bijvoorbeeld wel prijstransparantie. De prijs van een EU emissierecht op het moment van dit schrijven (19-03-2013 om 16.26 uur is 3,50 Euro).  Ook de termijnmarkten voor olie, gas, en elektriciteit zijn transparant. Echter, een algemene marktplaats waar emissie certificaten voor CO2 compensatie ontbreekt.

Er zijn initiatieven die de markt voor vrijwillige CO2 emissie certificaten transparanter maken. Zo is Climex al vanaf 2003 in emissiemarkten actief als handelsplatform. Zij faciliteert de markt door vraag en aanbod bij elkaar te brengen via een elektronisch veilingplatform. Tijdens zo’n veiling concurreren aanbieders van CO2 compensatie projecten met elkaar op prijs. Hierdoor wordt de werkelijke marktwaarde meteen zichtbaar. Zo weten kopers ook precies hoeveel geld naar de projecten gaat en wat de transactiekosten zijn. De vraag “Hoeveel kost een CO2 emissie certificaat” is dan ook veel gemakkelijker te beantwoorden. Het antwoord luidt “minder dan u denkt”.

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder