Van energielabel E naar A: KEK B.V. zet grote stappen

Energiebesparing

Directeur Eric Kuiper van KEK B.V. heeft de smaak te pakken met het energiezuinig maken van zijn interieurbouwbedrijf. “Eigenlijk zijn bedrijven over vier jaar pas verplicht naar energielabel C te gaan. Maar bij de verbouwing van ons pand zijn we vorig jaar al van label E naar A gegaan,” aldus Kuiper. “Als we dan toch bezig zijn, dan gaan we er ook voor.”

Simpele energiebesparende maatregelen

KEK verving alle verlichting naar led; niet alleen op de kantoren (waar het verplicht is), maar ook in de bouwhallen. In de hallen is alle halogeenverlichting vervangen door twintig industriële ledlampen van 200 watt. “Dat scheelt een paar duizend watt per verlichtingsarmatuur,” aldus Kuiper. “In de pauze doen we die uit. Dat klinkt simpel, maar het levert uiteindelijk wel energiebesparing op”. Daarnaast zijn overal deurdrangers aangebracht om tocht tegen te gaan en geen warmte te verliezen. Ruimtes die niet dagelijks benut worden, hebben aanwezigheidsmelders: het licht gaat op beweging aan en gaat weer uit zodra de door jou ingestelde klok afloopt.

Efficiënte verwarming

De bouwhallen van KEK B.V. beslaan 7500 vierkante meter van het pand en zijn ongeveer acht meter hoog. De verwarming van de hallen is efficiënter gemaakt door het gebruik van warmtedrukkers. Dat zijn grote ventilatoren die zorgen voor een gelijkmatige luchtstroom, zodat de warme lucht niet uitsluitend in het hoge deel van de hallen blijft hangen. Op die manier hoeft KEK B.V. minder te stoken.

Onverwacht duurzaam

Tijdens de verbouwing zijn de systeemplafonds in de kantoren verwijderd. In eerste instantie was dat puur om esthetische redenen. Maar achteraf bleek ook deze aanpassing energiezuinig te zijn. De plafonds van de kantoren zijn nu drie meter hoog, waardoor hete lucht in de zomer makkelijker naar boven kan trekken en de airco minder vaak aan hoeft. En in de winter heeft Kuiper profijt van de verwarmingsbuizen van de panden op de bovenverdieping, die tegen de plafonds zitten: “door de warmte van de buizen, hoeven we minder te stoken.”

Rijden op zonne-energie

Nu de verbouwing van het pand is afgerond, kijkt Kuiper naar de volgende stappen. Zo wacht hij op een subsidie voor 3500 zonnepanelen. Daarmee kan hij in ruim 75% van zijn energiebehoefte voldoen. En zodra de contracten van de personenauto’s aflopen, zullen er een aantal elektrische auto’s gaan rijden op eigen zonne-energie.

Tips voor energiezuinig ondernemen

Kuiper adviseert andere ondernemers vooral te beginnen met simpele, kleine oplossingen: bijvoorbeeld het afkitten van naden en het aanbrengen van deurdrangers en aanwezigheidsmelders. Zo haal je ook meer rendement uit je zonnepanelen. Kuiper: “Begin er snel mee: in 2023 moet je minimaal energielabel C hebben. Dan moet je niet op het laatste moment aan de slag om dingen te verbeteren”. Daarnaast adviseert Kuiper om te gaan kennisdelen bij de BEC: “Wij ondernemers zijn verantwoordelijk om hier iets mee te doen. En hopelijk wordt iedereen dan net zo enthousiast”.

Tekst: Marjolein Bezemer
Deze tekst werd voorheen geplaatst op de website van de Bossche Energiecoalitie en is met toestemming van de gemeente ‘s-Hertogenbosch doorgeplaatst op het Klimaatplein.

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder