Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

CO2-neutraal ondernemen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer, want in plaats van ze in de verbrandingsoven te gooien, zijn ze ook te hergebruiken of recyclen. Wat is ervoor nodig om de markt voor toners en cartridges te verduurzamen en circulair te maken? Rob van der Rijt, oprichter van het Klimaatplein, in gesprek met Frans Hondmann, directeur van Armor die met het merk OWA circulaire printoplossingen biedt. 

“Om één toner te maken is ongeveer 3 á 4 liter ruwe aardolie nodig. Gemiddeld kan nu zo’n 75% van de materialen, zoals het plastic en de metalen, opnieuw gebruikt worden. Het is echt verspilling wanneer we producten die goed te hergebruiken zijn dan zomaar afdanken als brandstof voor de verbrandingsoven. Probeer op zijn minst de onderdelen als metalen en kunststoffen, die makkelijk zijn te recyclen, apart uit te sorteren en opnieuw in te zetten voor andere producten.” Aldus een enthousiaste Frans Hondmann, directeur van het Franse Armor die het circulaire printproduct OWA ook in Nederland aanbieden.

Niet printen en dan circulair

“Natuurlijk, het beste is het om niet printen, maar doe je dat toch, dan het liefst met een circulair product. We zijn daarom ook blij met de EU Green Deal die nu naast meer energie-efficiency ook circulariteit gaat vragen aan leveranciers van printoplossingen. Het zou mooi zijn om van de huidige 25% circulariteit naar 40% te gaan binnen 5 jaar tijd. En wij zijn klaar voor die vraag, alles is al circulair bij OWA, van de productie tot en met de verpakking. En het mooie is dat we daardoor ook nog eens vaak als voordeligste kunnen leveren, we hebben immers geen ruwe materialen meer nodig. De door ons opgehaalde en nog bruikbare cartridges worden gereviseerd en opnieuw verkocht. De ongeschikte cartridges worden volledig ontmanteld door middel van het scheiden van materialen (zoals koper, poeder, plastic). Het poeder in de toner wordt weggezogen, losse herbruikbare onderdelen opgeslagen en grondstoffen per soort nauwkeurig gesorteerd. En deze materialen worden vervolgens verwerkt tot secundaire grondstoffen of nieuwe producten, waardoor zero waste gegarandeerd is”.

Verduurzaming nog sneller

Toch kan de verduurzaming nog sneller geeft Frans Hondmann aan. “Het vreemde is dat we nog steeds de milieu-impact van bepaalde vervuilende activiteiten niet, of niet voldoende beprijzen. De aantasting van de biodiversiteit, de opwarming van de aarde of verzuring van de oceanen. Allemaal ecologische gevolgen van ons zakelijk handelen. Dat moet een prijs krijgen zodat we het gaan voorkomen en kunnen herstellen.

Nu betalen grote zakelijke dienstverleners of overheden bij printoplossingen vaak voor een ‘managed print service’. Gewoon een prijs per print waarbij de verduurzaming dus overgelaten wordt aan de leverancier en men er zelf geen invloed meer op heeft. Hierbij speelt prijs vaak de belangrijkste rol, maar dat zou duurzaamheid moeten zijn. En natuurlijk komen de grote printaanbieders ook steeds vaker met duurzame hardware oplossingen, maar met circulaire toners en cartridges is veel milieuwinst te halen. Nu printen ze nog vaak het liefst met eigen inktoplossingen, maar die zijn nog niet zo duurzaam als de onze terwijl onze oplossingen eenvoudig zijn in te brengen en te gebruiken in bestaande copiers of printers.”

Materialenrapport

“Wil je als klant bij ons precies zien wat er met jouw ingeleverde toners en cartridges is gebeurd, dan kun je een materialenrapport aanvragen. Wij laten dan zien wat er met de materialen is gebeurd. Zoveel procent hergebruikt, zoveel procent gerecycled waarvan ook welk gedeelte metaal, kunststof of andere grondstoffen. Zo’n transparant verslag wordt nu ook vaak gebruikt voor jaarverslagen om zo het maatschappelijk verantwoord ondernemen van een organisatie weer te geven”.        

Meer weten over de circulaire printoplossingen van Armor OWA? Bezoek dan de businesspagina op het Klimaatplein > of bezoek direct de Armor OWA website > of bekijk dit filmpje over de weg naar een groenere wereld >

Headerfoto door: Miriam Verbraak met links Rob van der Rijt, Klimaatplein en rechts Frans Hondmann, Armor OWA

  

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je scope 3 ketenemissies?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties kennen inmiddels de eigen CO2-voetafdruk wel. Die bereken je eenvoudig door het jaarlijkse...

Lees verder

Vijf dingen die ondernemers kunnen leren van lokale duurzame initiatieven

CO2-neutraal ondernemen

Kent u de leus ‘climate change is system change’? Een analyse in een notendop die...

Lees verder

Ondernemen in een postgroei samenleving, hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Het Klimaatplein organiseerde een online ochtendsessie over ondernemen in een postgroei samenleving. Hoe ziet zo’n...

Lees verder