Welke subsidies maakten duurzame bedrijfsvoering de Kruidenaer mogelijk?

CO2-neutraal ondernemen

De naam van deze onderneming uit Etten-Leur geeft het al goed aan: De Kruidenaer levert kruiden. In de loop der jaren is het assortiment van De Kruidenaer uitgebreid naar op dit moment bijna 30 verschillende soorten zoals basilicum, dille en oregano. Een aantal nieuwe soorten is in ontwikkeling. Wij hebben vanuit de Breed & Partners zorg gedragen voor het subsidie-advies waardoor verdere verduurzaming en innovatie binnen dit bedrijf nu werkelijkheid is geworden. 

Telen op water

Sinds de oprichting wordt er bij De Kruidenaer voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is het telen van kruiden op water. Hoewel deze techniek tegenwoordig niet uniek meer is, liepen oprichters Christ en Jacqueline Monden hiermee in 2011 voorop in hun sector. Het telen op water biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele teelttechnieken. Zo wordt er aanzienlijk minder water, mest en substraat verbruikt. Dankzij de positieve resultaten is deze techniek in de loop der tijd op steeds grotere schaal binnen de organisatie toegepast.

Innovatieve activiteiten

Voor het onderzoek naar het telen op water vroeg mijn collega Frank André Becker een WBSO subsidie aan, maar daar bleef het niet bij. Een MIT-haalbaarheidsproject en een MIT-R&D-samenwerkingsproject volgde. Via beide subsidieregelingen worden innovatieve activiteiten in het Nederlandse bedrijfsleven gestimuleerd. De Kruidenaer blijft continu bezig om de teeltomstandigheden en technieken te verbeteren, zolang het maar ten goede komt aan de kwaliteit. “De kwaliteit van onze kruiden is het allerbelangrijkste. Daarom zijn wij altijd bezig om te bedenken hoe we ons product kunnen verbeteren. Pas daarna gaan we kijken of het financieel haalbaar is”, licht Christ toe.

Duurzame bedrijfsvoering

Net als innoveren is een duurzame bedrijfsvoering ook cruciaal voor de Kruidenaer. Christ: “Wij willen ons steentje bijdragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, ledverlichting en een meerlaags teeltsysteem. Maar niet alleen wijzelf vinden dat belangrijk, ook de afnemer hecht steeds meer waarde aan een duurzame productie.” De SDE+, de Energie-Investeringsaftrek en de MIA en Vamil maken het duurzaam ondernemen voor De Kruidenaer financieel een stuk aantrekkelijker.

Ook op zoek naar subsidieadvies?

Houdt u zich bezig met innovatie of duurzaam ondernemen? En bent u benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan hier vrijblijvend contact op met mij op!

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder