Welke subsidies maakten duurzame bedrijfsvoering de Kruidenaer mogelijk?

CO2-neutraal ondernemen

De naam van deze onderneming uit Etten-Leur geeft het al goed aan: De Kruidenaer levert kruiden. In de loop der jaren is het assortiment van De Kruidenaer uitgebreid naar op dit moment bijna 30 verschillende soorten zoals basilicum, dille en oregano. Een aantal nieuwe soorten is in ontwikkeling. Wij hebben vanuit de Breed & Partners zorg gedragen voor het subsidie-advies waardoor verdere verduurzaming en innovatie binnen dit bedrijf nu werkelijkheid is geworden. 

Telen op water

Sinds de oprichting wordt er bij De Kruidenaer voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is het telen van kruiden op water. Hoewel deze techniek tegenwoordig niet uniek meer is, liepen oprichters Christ en Jacqueline Monden hiermee in 2011 voorop in hun sector. Het telen op water biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele teelttechnieken. Zo wordt er aanzienlijk minder water, mest en substraat verbruikt. Dankzij de positieve resultaten is deze techniek in de loop der tijd op steeds grotere schaal binnen de organisatie toegepast.

Innovatieve activiteiten

Voor het onderzoek naar het telen op water vroeg mijn collega Frank André Becker een WBSO subsidie aan, maar daar bleef het niet bij. Een MIT-haalbaarheidsproject en een MIT-R&D-samenwerkingsproject volgde. Via beide subsidieregelingen worden innovatieve activiteiten in het Nederlandse bedrijfsleven gestimuleerd. De Kruidenaer blijft continu bezig om de teeltomstandigheden en technieken te verbeteren, zolang het maar ten goede komt aan de kwaliteit. “De kwaliteit van onze kruiden is het allerbelangrijkste. Daarom zijn wij altijd bezig om te bedenken hoe we ons product kunnen verbeteren. Pas daarna gaan we kijken of het financieel haalbaar is”, licht Christ toe.

Duurzame bedrijfsvoering

Net als innoveren is een duurzame bedrijfsvoering ook cruciaal voor de Kruidenaer. Christ: “Wij willen ons steentje bijdragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, ledverlichting en een meerlaags teeltsysteem. Maar niet alleen wijzelf vinden dat belangrijk, ook de afnemer hecht steeds meer waarde aan een duurzame productie.” De SDE+, de Energie-Investeringsaftrek en de MIA en Vamil maken het duurzaam ondernemen voor De Kruidenaer financieel een stuk aantrekkelijker.

 

Gerelateerde artikelen

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

CO2-neutraal ondernemen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder