Welke trends en innovaties in duurzame mobiliteit zijn relevant voor het MKB?

CO2-neutraal ondernemen

Elektrische bus Den Bosch

Mobiliteit is iets inherent menselijks; we zullen altijd blijven reizen en ons verplaatsen. Maar als we dat blijven doen zoals we het nu doen, dan merken we dat daar een grens aan zit. Zo staan we weer dagelijks in de file. Mobiliteit moet dus beter. En kan ook beter! Zowel zakelijk als privé. In deze blogbijdrage duiken we in op de belangrijkste trends en innovaties van 2025. Welke daarvan zijn relevant voor het MKB?

Elektrificatie en Zero Emissie zones 

Organisaties die in de binnensteden van de 14 eerste steden met een zero-emissie zone willen blijven ondernemen, zullen gefaseerd over moeten stappen naar elektrische bussen en vrachtwagens. Er geldt een overgangsperiode tot uiterlijk 2030. Vanaf dat moment moeten bedrijfsvoertuigen binnen de stadscentra met deze zero-emissie zones volledig nul-emissie zijn, batterij- of waterstof-elektrisch dus.

Fiets van de zaak 

Veel bedrijven die de fiets van de zaak faciliteren, weten dat dit een manier is om aan meerdere doelstellingen tegelijkertijd te werken. Van het oplossen van parkeerproblemen en het verbeteren van de vitaliteit van medewerkers tot het verminderen van CO2-uitstoot. De oer-Hollandse fiets doet het allemaal. Je kunt er ook voor kiezen kostenneutraal bij te dragen met een bruto-netto regeling, waardoor medewerkers met fikse korting een fiets kunnen aanschaffen. Wil je meer stimuleren? Je kunt de fietskilometers hoger vergoeden dan de autokilometers. Dit werkt goed bij andere organisaties.

Mobiliteitsbudgetten 

De leaseauto was bij veel organisaties de standaard. Het is natuurlijk fijn om een nieuwe auto te mogen rijden. Toch biedt het aanbieden van een keuze en een budget voor mobiliteit meer ruimte voor eigen invulling en meer sturing op verduurzaming. Zo reizen medewerkers vaker, gemakkelijker en met een vergoeding met de fiets of het openbaar vervoer. Als je ook nog een poolauto organiseert, dan kunnen medewerkers die gebruiken voor zakelijke ritten.

Medewerkers naar kantoor 

Zoals al genoemd, bestaat deze trend uit een uitdaging en een kans. De uitdaging ligt vooral in de drukte op de wegen en de uitstoot die gepaard gaat met het naar kantoor rijden. We zullen duurzamer moeten reizen om met deze vervoersbewegingen minder uit te stoten. Daar ligt precies de kans: het verduurzamen van personenmobiliteit zodat medewerkers op een verantwoorde manier naar kantoor kunnen komen. Ook het verplaatsen van teamdagen naar de woensdag of vrijdag kan helpen om de algemene drukte op kantoor, de parkeerplaats en op de weg te verminderen.

Makkelijker reizen door goede IT-infrastructuur

Thuis de mail doen om vervolgens in de daluren in de trein te stappen. Of een lading werk verzetten in je favoriete koffietent terwijl je input van je collega vraagt door je scherm te delen via Teams. Dit is allemaal mogelijk dankzij steeds betere online werkomgevingen. De zakelijke reis is echt niet meer wat het voorheen was. Online connectiviteit biedt flexibiliteit. Het biedt ruimte om je af te vragen of het overleg echt fysiek moet plaatsvinden omdat het bijdraagt aan de relatie. We kennen toch allemaal wel het gevoel dat een overleg ook een e-mail had kunnen zijn.

Netcongestie 

Voor steeds meer bedrijven is dit een nare aangelegenheid waardoor zij moeilijker kunnen elektrificeren, uitbreiden of goed opereren. Het inzetten van opslag in voertuigen of stationaire batterijen kan deze netcongestie helpen verminderen. Bedrijven kunnen ook de handen ineen slaan door samen op te trekken om energiegebruik af te stemmen of opslagsystemen of slimme laadpleinen te realiseren. Samenwerking is essentieel om dit probleem het hoofd te bieden.

Wil je hiermee aan de slag en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met de pragmatische experts van Zero-e. Pepijn de Kort ziet graag je mailtje verschijnen. Zero-e helpt bedrijven in Nederland op weg naar een nul emissie wagenpark en mobiliteit.

Foto’s: gemeente ‘s-Hertogenbosch en Zero-e

Gerelateerde artikelen

Hoe je CO2 kunt compenseren zónder je CO2-uitstoot te weten

CO2-neutraal ondernemen

Hoeveel CO2 een bedrijf uitstoot hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van het aantal medewerkers,...

Lees verder

CO2-impact van bouwproces, materialen én gebruik nieuw gebouw

CO2-neutraal ondernemen

Om inzicht te krijgen in manieren om CO2-uitstoot te verlagen – binnen de kaders van...

Lees verder

Ontzorgingsprogramma verduurzaming voor micro en kleine mkb bedrijven

CO2-neutraal ondernemen

Verduurzaming is een noodzakelijke stap voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf. Vanwege wetgeving, energiekosten, netcongestie...

Lees verder