Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Het realiseren van een duurzame, aardgasloze warmtevoorziening behoeft aanpassingen in uw bedrijfspand. Meestal zijn aanpassingen in bestaande gebouwen nodig om de alternatieven voor aardgas als nieuwe warmtevoorziening te kunnen gebruiken. Voor nieuwbouw geldt dat, bijvoorbeeld in een warmteplan, vast is te leggen waar welke warmtevoorziening is te gebruiken.
De alternatieven voor aardgas zijn globaal in drie rubrieken in te delen: All-electric concepten, warmtenetten en duurzamer brandstoffen. De bestaande infrastructuur, de aanwezigheid van eventuele warmtebronnen en de mogelijkheden in bestaande bedrijfsgebouwen zijn bepalend voor de keuzes die gemaakt worden.
Voor het verwarmen van een kantoor of winkel kan een warmtepomp > worden gebruikt. Deze zaken zijn van belang voor een geheel elektrische voorziening:
Bij collectieve hoge-temperatuur warmte wordt;
Collectieve hoge-temperatuur warmtenetten zijn geschikt voor gebouwen die nog niet grondig zijn geïsoleerd.
Bij collectieve lage-temperatuur warmte wordt;
Deze aanpassingen zijn nodig:
Biogas
Om een duurzame warmtevoorziening te krijgen, kan het gebruik van aardgas vervangen worden door duurzame gassen. Biogas is de duurzame variant ten opzichte van aardgas en wordt gemaakt middels een vergistingsproces. Biogas heeft een andere verbrandingswaarde dan aardgas; wanneer het wordt opgewaardeerd naar ‘Gronings aardgas’-kwaliteit wordt het groen gas genoemd. Biogas is hernieuwbaar.
Biomassa als brandstof
Pelletkachels, waar geperste houtsnippers in worden verbrand, zijn ook fossielvrij. Vergeleken met andere houtkachels zijn pelletkachels > het zuinigst met hout. Zo’n 85 procent van de energie uit hout wordt nuttig gebruikt voor warmte. Ter vergelijking: een open haard haalt slechts 10 procent voor verwarming, een hr-ketel op gas 92 procent en een warmtepomp op stroom tussen de 160 tot 200 procent. Een warmtepomp veroorzaakt, in tegenstelling tot een pelletkachel, geen fijnstof.
Het gebruik van hout als brandstof kan tot minder uitstoot van CO2 leiden dan verwarming op aardgas, onder de voorwaarde dat de herkomst van de pellets in orde is. Het keurmerk ‘Better Biomass’ staat voor duurzaam geproduceerde houtpellets. Ze zijn bijvoorbeeld gemaakt van snoeihout uit bossen en van zaagsel van houtverwerkende bedrijven.
Naast het verwarmen van een bedrijfspand wordt aardgas ook voor andere bedrijfsactiviteiten gebruikt. Lees deze bijdrage op het Klimaatplein voor nog meer manieren om aardgasloos te ondernemen >