CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

CO2-neutraal ondernemen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de CO2-voetafdruk te berekenen en te verkleinen. Meelunie heeft haar Scope 3 CO2 ketenemissies berekend en besloot samen met CarbonLeap daar duurzaamheidsdoelstellingen bij te behalen.


Van Scoping Sessie tot Implementatie

Meelunie streeft ernaar om in 2030 samen met ketenpartners klimaatneutrale en plantaardige waardeketens te hebben gerealiseerd. Het bedrijf heeft als maatschappelijke missie om ‘Plant Based Positive Impact’ te maken. Het behalen van het B-Corp certificaat dit jaar is daar al een duidelijke stap in. Naast haar bijdrage in de transitie naar plantaardig, maakt Meelunie actief werk van het terugdringen van haar CO2-uitstoot.

Dit laatste proces begon met een gedetailleerde scoping sessie, waarbij Meelunie haar CO2-emissies in beeld bracht. Vervolgens werd een strategie bedacht om die emissies omlaag te brengen. CarbonLeap vond een juiste partner die dankzij een brandstofswitch (het vervangen van fossiele brandstof met een duurzaam alternatief) de uitstoot van CO2 ten behoeve van Meelunie reduceerde, in een indirecte supply chain. Bij de uitvoering van de brandstofswitch wordt er extern en onafhankelijk geverifieerd en gevalideerd waardoor betrouwbare CO2-reducties aan Meelunie kunnen worden toegekend waarmee zij hun Scope 3 reductie ambities kunnen behalen.

De CarbonBank

Met de implementatie van de CarbonBank kan Meelunie haar CO2-reducties volgen, claimen en toewijzen aan specifieke klanten. Dit systeem biedt een helder en verifieerbaar platform om CO2-reducties te rapporteren, wat niet alleen voldoet aan de regelgeving, maar ook een aanzienlijk commercieel voordeel oplevert. Door producten aan te bieden met een lagere CO2-footprint, kan Meelunie zich onderscheiden in de markt en tegemoetkomen aan de groeiende vraag van milieubewuste consumenten.

Resultaten en commerciële voordelen

Door gebruik te maken van CarbonLeap’s oplossingen, zoals brandstofswitches (bij partners in een indirecte supply chain) in transport en de CarbonBank, kan Meelunie zijn CO2-reducties effectief beheren en verifiëren. Dit heeft niet alleen geleid tot aanzienlijke CO2-besparingen, maar ook tot een verbeterde marktpositie en commerciële voordelen. De resultaten spreken voor zich. Meelunie heeft niet alleen zijn duurzaamheidsdoelstellingen bereikt, maar ook zijn marktpositie verbeterd. De strategische inzet van CO2-reducties heeft geleid tot betere prijzen en voorwaarden in commerciële deals, wat hen onderscheidt van concurrenten en direct bijdraagt aan de bedrijfsresultaten.

Wil je weten hoe jouw bedrijf ook kan profiteren van deze voordelen? Klik hier om een meeting met CarbonLeap in te plannen en ervaar hoe zij ook jou kunnen helpen met verduurzaming!

 

Gerelateerde artikelen

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder

Carbon footprint van brood Boboli wordt flink kleiner

CO2-neutraal ondernemen

Directeur Bart Hulsman concentreert zich op wat mogelijk is “Ons doel is om in 2030...

Lees verder