Tweede Kamercommissie Klimaat en Groene Groei ontvangt oplossingen voor nakomen klimaatakkoord Parijs
Klimaatbeleid
De Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei ontving deze week een lijst met oplossingen...
Dat er een liter water in een literfles water zit is vrij logisch… maar dat er 8 glazen water in de keten nodig zijn voor de productie van 1 kopje koffie, of dat er 455 liter drinkwater in een katoenen t-shirt zit weet bijna niemand. De hoeveelheid water die in de productieketen van goederen en diensten is verbruikt wordt inzichtelijk gemaakt met een zogenaamde watervoetafdruk. Zo wordt er bijvoorbeeld vanuit Nederland door het Water Footprint Network doorlopend gewerkt aan het in kaart brengen van watervoetafdrukken van een kopje koffie tot een t-shirt, en van een biefstuk tot een pot verf.
De watervoetafdruk berekening van een product, dienst of organisatie creëert allereerst bewustwording bij medewerkers en gebruikers. Daarnaast biedt de voetafdruk een basis om te werken aan het verkleinen van de waterbehoefte in productie of toepassing van producten of diensten. Dat bespaart niet alleen geld maar in veel gevallen ook energie… en is natuurlijk ook goed voor onze omgeving. Ook kiezen sommige organisaties er voor de liters die hier worden gebruikt in gelijke mate beschikbaar te stellen als schoon drinkwater in ontwikkelingslanden: een tastbare manier van betrokken ondernemerschap in de wereld.
Steeds meer bedrijven werken actief aan het verminderen van CO2 uitstoot en ontwikkelen producten en diensten met een kleinere energiebehoefte… of innovaties die energie putten uit hernieuwbare bronnen. Dat slechts weinig organisaties daarbij ook het waterverbruik van hun processen of producten in ogenschouw nemen klinkt aannemelijk… water en CO2 hebben niets met elkaar te maken. Of toch wel? Jazeker.
Water en energie zijn vaak rechtstreeks aan elkaar gekoppeld. Denk in je thuisomgeving bijvoorbeeld aan een warme douche, de waterkoker op het aanrecht en je wasmachine. Minder water betekent dan ook een kleinere energiebehoefte om dat water te verwarmen… en dus minder CO2. Ook in productieomgevingen zijn water en energie veelal gekoppeld. Waterverbruikende processen vragen naast de ‘intake’ van water vaak ook om (intern) transport, filtering, verwarming of verkoeling en benodigde processen om het water te zuiveren voor lozing. Ook in die gevallen vertaalt een kleinere watervoetafdruk rechtstreeks naar minder energieverbruik. En natuurlijk naar een lagere afrekening voor gebruiks- en lozingsrechten.
Aqua for All en enkele goede doelen stonden een jaar geleden aan de wieg van Made Blue: een nieuw initiatief waarmee bedrijven hun waterverbruik kunnen spiegelen met het duurzaam beschikbaar maken van drinkwater in ontwikkelingslanden: een liter voor een liter. Het water wat nodig is om producten zoals zeep, kleding of een cappuccino en diensten zoals schoonmaak of events te realiseren wordt door Made Blue in gelijke hoeveelheden elders eveneens beschikbaar gemaakt. Bedrijven krijgen inzicht in hun watervoetafdruk, dragen bij aan beschikbaarheid van drinkwater in ontwikkelingslanden & investeren in feel good: telkens als iemand hier geniet van bijvoorbeeld een glas verse jus d’orange, hotelovernachting of gebruik van een wasmachine zorgt Made Blue tegelijkertijd voor evenveel liters schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
Wereldwijd kampen 2,7 miljard mensen minstens één maand per jaar met een tekort aan schoon water. Voor 780 miljoen mensen is deze situatie permanent: ruim 46 keer de bevolking van Nederland. Jaarlijks sterven er 3,5 miljoen mensen door gebrek aan schoon water. Maar hier hebben we toch méér dan genoeg? Dat klopt. Daarom investeert Made Blue in drinkwater projecten in ontwikkelingslanden: daar is het effect van elke in water geïnvesteerde euro vele malen groter dan in Nederland. Ook is het belangrijk te realiseren dat toegang tot drinkwater nooit vanzelfsprekend is en steeds vaker inzet van conflicten in de wereld.
Drinkwater projecten worden geïmplementeerd door goede doelen zoals Simavi, Cordaid, Max Foundation, World Vision en Amref Flying Doctors. Denk bijvoorbeeld aan waterputten, filtersystemen en pijpleidingen. De voortgang van de projecten kan online worden gevolgd met foto’s, films en sms-updates. Aqua for All levert doorlopende controle over het gehele traject en borgt dat de gedoneerde gelden de benodigde liters opleveren.
Inmiddels staat de teller op meer dan 1.000.000.000 liter drinkwater wat namens alle deelnemende bedrijven als schoon drinkwater in ontwikkelingslanden is gerealiseerd. Daarmee worden meer dan 125.000 mensen elders in de wereld van voldoende schoon drinkwater voorzien. Daarmee zijn we er nog lang niet… maar met iets meer dan een jaar na de start is het zeker een goed begin!