Full Disclosure: het certificeren van álle soorten stroom

Duurzame energie

Stichting WISE wil het debat openen over Full Disclosure. Full Disclosure is een vakterm voor het certificeren van alle soorten stroom: groen én grijs. Momenteel wordt in Nederland alleen hernieuwbare stroom gecertificeerd. Er bestaat geen betrouwbaar tracking mechanisme voor grijze stroom.

Dat het ook anders kan zien we in Zwitserland en Oostenrijk. Daar wordt volledige transparantie over de herkomst van alle soorten stroom als een belangrijke voorwaarde gezien voor de energietransitie. Waarom vindt een milieuorganisatie certificering van àlle soorten stroom belangrijk?

Transparantie herkomst grijze stroom

Nu kunnen fossiele energiebedrijven gewoon nog grijze stroom leveren. Die grijze stroom is in de perceptie van veel mensen onschuldig. Het is de ouderwetse stroom, een vage mix van ‘van alles’. De lelijke realiteit van kolen- en kerncentrales dringt anders tot ons door als elk Megawattuur gecertificeerd is. Dan staat er zwart op wit op je stroomrekening dat er een direct verband is tussen jouw gekochte stroom en, bijvoorbeeld, een kolencentrale. En als je dan in de krant leest dat kolencentrales een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering leveren, dan gaat dat ook over jou. Waarom wordt grijze stroom niet gewoon ook gecertificeerd, net zoals groen stroom? Gelijke monniken, gelijke kappen! Eigenlijk is nu sprake van een ongelijk speelveld waarin de fossiele energiebedrijven – alweer – een voordeel krijgen.

Nederland wil groen

63% van de Nederlandse huishoudens kiest voor groene stroom. De keuze voor groene stroom is boven alles een heel sterk signaal: doe iets! Maak onze energievoorziening duurzamer! Maar dit ‘ja’ voor groene stroom is tegelijk ook een ‘nee’ tegen fossiele energie en klimaatverandering. Met dat ‘nee’ doen we vooralsnog weinig in Nederland. 90% van de Nederlandse energiewinning draait gewoon door op fossiele en kernenergie.

Full disclosure

Full Disclosure verandert de stroommarkt. Zoals we nu kunnen kiezen tussen groene stroom uit wind, water of biomassa, kunnen we straks ook kiezen tussen de verschillende soorten grijze stroom. Alle nuances moeten zichtbaar worden. Dan pas weet de klant wat hij of zij koopt.

WISE organiseerde op 20 november een symposium over Full Disclosure, met sprekers uit Oostenrijk en Zwitzerland. Lees hier het verslag.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder