Geslaagde inspiratiemiddag in aanloop naar Klimaattop in Parijs

CO2-neutraal ondernemen

“Niet allerlei zaken steeds opnieuw uitvinden, maar opschalen.”
“We moeten groen als rood verpakken.”
“Stop met het lieve gedoe, we zitten in een gevechtssituatie.”

“Ik heb een broertje dood aan haalbare doelen.”

Zomaar enkele van de prikkelende aanbevelingen die de forumdiscussie opleverde op het eind van de geslaagde inspiratiemiddag Samen werken aan uw klimaatakkoord. Het was duidelijk dat de aanwezigen in het Trefpunt van het hoofdkantoor van NS in Utrecht vinden dat er wat moet gebeuren. Niet meer achteroverleunen en maar afwachten, maar doen! De aanstaande Klimaattop in Parijs moet daar de aanzet voor worden.

Op scherp

Jan Paul van Soest, klimaat- en energiedeskundige, was een van de sprekers op deze middag die georganiseerd was door Klimaatplein in samenwerking met NS, Greenchoice en De Groene Zaak. Hij zette de zaak meteen op scherp door te vragen wie nog denkt dat het mógelijk is dat de temperatuur wereldwijd slechts twee graden zal stijgen. Slechts een enkeling stak zijn vinger op. Op de volgende vraag wie denkt dat het daar bij blijft, bleven alle handen naar beneden. “Zijn we toch realistischer dan ik dacht”, was daarop zijn commentaar.

workshops KlimaatpleinTijdens de workshops werd duidelijk dat dit realisme voor de meeste deelnemers gekoppeld was aan een flinke dosis idealisme. Of het nu ging om de organisatie van Warme Truiendag, de ins en outs van klimaatneutraal bankieren van ASN-bank of de keuzes die Greenchoice maakt bij haar energielevering, de basis bij elke workshop was het ideaal van een duurzame toekomst.

 

Veel jongeren

klimaatneutraal ondernemen actiemiddagOnder de bezoekers waren ook veel jongeren. Buitengewoon hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker had een aantal studenten uit Nijmegen meegenomen en vanuit Wageningen kwamen studenten die een Honours-programma volgen, een samenwerking van extra gemotiveerde studenten uit verschillende studierichtingen. Jasper Smits (Moleculaire Levenswetenschappen) en Belle Bergsma (Internationale Ontwikkelingsstudies) onderzoeken bijvoorbeeld de vraag hoe je regeringen verantwoordelijk kunt houden voor klimaatafspraken die gemaakt zijn.

Train to Paris

Eerder op de middag had Carola Wijdoogen van NS al een oproep gedaan aan de ‘non-state actors’, de koplopers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en start-ups om in actie te komen. Op 28 november vertrekt de ‘Train to Paris’ met de Nederlandse onderhandelingsdelegatie voor de Klimaattop in Parijs. Aan boord van deze trein laten leden van de Nederlandse Klimaat Coalitie (NKC) en andere (maatschappelijke) organisaties met praktische voorbeelden zien hoe zij invulling geven aan hun ambitie om vóór 2020 de CO2-uitstoot drastisch te reduceren.

De gegeven presentaties van de Groene Zaak, Greenchoice en Klimaatplein zijn hier terug te zien.

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder