Hoe bereken je scope 3 ketenemissies?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties kennen inmiddels de eigen CO2-voetafdruk wel. Die bereken je eenvoudig door het jaarlijkse verbruik van stroom, aardgas en brandstof te vermenigvuldigen met de betreffende emissiefactor. Het berekenen van zogenaamde scope 3-ketenemissies is echter een meer complex proces, omdat het betrekking heeft op indirecte emissies die voortkomen uit de gehele waardeketen. Dus inclusief die emissies die zijn veroorzaakt door acties van leveranciers en klanten.

Het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) is een veelgebruikte methodologie voor het meten en rapporteren van Scope 3-emissies. In deze blogbijdrage geven we je enkele algemene stappen die je kunt volgen:

1. Bepaal de grenzen van je analyse:

Identificeer eerst de activiteiten en processen in je waardeketen die het meest  relevant zijn voor jouw organisatie. Definieer dan de grenzen van die analyse, inclusief welke activiteiten en welke soorten emissies je wilt opnemen.

2. Identificeer emissiebronnen:

Categoriseer de verschillende bronnen van Scope 3-emissies. De belangrijkste categorieën omvatten upstream- en downstream-emissies. Upstream-emissies komen voort uit activiteiten in de toeleveringsketen, terwijl downstream-emissies ontstaan uit het gebruik en tijdens de afvalverwerking van producten en diensten.

3. Verzamel gegevens:

Werk samen met leveranciers, klanten en andere relevante partners om de benodigde gegevens te verzamelen. Dit kan onder meer het energie en breandstofgebruik, transportmethoden of koudemiddelen omvatten.

4. Bereken emissies:

Gebruik de verzamelde gegevens om de emissies te berekenen. Het GHG Protocol biedt specifieke rekenmethoden voor verschillende categorieën van Scope 3-emissies. Het Klimaatplein kent diverse partners die je hiermee verder kunnen helpen.

5. Rapportage en communicatie:

Documenteer en rapporteer de berekende emissies volgens de vereisten van relevante rapportagekaders, zoals het GHG Protocol. Zorg ervoor dat je transparant bent over de aannames en methoden die zijn gebruikt bij de berekeningen.

6. Continue verbetering:

Gebruik de verkregen informatie om mogelijkheden voor emissiereductie te identificeren en implementeer spoedig beleidsmaatregelen om de impact van je waardeketen te verminderen.

Belangrijk is dat het nauwkeurig meten van Scope 3-ketenemissies afhankelijk is van de samenwerking met partners in de waardeketen. Open communicatie en de bereidheid om gegevens te delen zijn essentieel voor een effectieve analyse. Wil je klanten en leveranciers alvast praktisch vooruit helpen met het reduceren van broeikasgasemissies? Wijs ze dan op het 5-stappenplan op het Klimaatplein welke ze eenvoudig en met veel bespaartips kunnen doorlopen.  

Gerelateerde artikelen

Vijf dingen die ondernemers kunnen leren van lokale duurzame initiatieven

CO2-neutraal ondernemen

Kent u de leus ‘climate change is system change’? Een analyse in een notendop die...

Lees verder

Ondernemen in een postgroei samenleving, hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Het Klimaatplein organiseerde een online ochtendsessie over ondernemen in een postgroei samenleving. Hoe ziet zo’n...

Lees verder

Monumentaal kantoorpand Arnhem Paris Proof

Praktijkverhalen

Klimaatplein partner Vanbeek verduurzaamde in 2019 haar monumentale kantoorpand in het centrum van Arnhem al...

Lees verder