Makkelijk besparen met ‘Nieuw licht op de Zaak’

Energiebesparing

Kantoren en bedrijven laten jaarlijks 725 miljoen euro liggen omdat ze hun oude TL-lampen niet vervangen door energiezuinigere exemplaren. Zij stoten daardoor onnodig veel CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van bijna 1 miljoen auto’s. De uitdaging van de actie ‘Nieuw licht op de Zaak’ is het om 100.000 oude TL-lichtbakken te vervangen door energiezuinigere lampen in één jaar tijd. GreenFox, Eneco en Stichting Natuur en Milieu werken samen aan deze actie.

In Nederlandse bedrijfsgebouwen hangen naar schatting nog 25 miljoen ouderwetse TL-lichtbakken met gemiddeld twee lampen. Deze verlichting is makkelijk te vervangen door de laatste generatie TL-lampen die 40% zuiniger zijn.

Voorbeelden besparen op verlichting

Zorginstellingen, parkeergarages en kantoren gebruiken veel licht. De besparingsmogelijkheden zijn enorm. De RAI verving 7.500 lichtbakken, bespaart nu jaarlijks 150.000 euro en 1.000 ton CO2 en heeft de investering binnen 4 jaar terug verdiend. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu verdient de investering zelfs in 2,5 jaar terug. Een Nijmeegse parkeergarage, het Eindhovense stadhuis, het Haags Gemeentemuseum… ze pasten hun verlichting aan en besparen nu elk jaar tienduizenden euro’s. Ook zorginstellingen kunnen hun  lichtrekening eenvoudig met bijna de helft terugbrengen.

Wet Milieubeheer energiebesparing

Tegelijkertijd komen organisaties met deze actie tegemoet aan de Wet Milieubeheer, die bedrijven en instellingen verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. In het Energieakkoord is afgesproken deze wet beter te gaan handhaven. De vervanging van onzuinige TL-verlichting  is opgenomen in de zogeheten lijst van erkende maatregelen en valt dus onder verplichtingen van de Wet Milieubeheer.

Sociaal

Het is gelukkig niet nodig om alle oude lichtbakken naar de schroothoop af te voeren. Wel is een aanpassing van de lichtbakken nodig.  Samen met het uit- en indraaien van de nieuwe lampen is dit een arbeidsintensieve operatie. Het bedrijf GreenFox werkt met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Deze actie Nieuw Licht op de Zaak maakt verlichting groener, goedkoper en is ook nog eens sociaal,” aldus Renzo Deurlo van Greenfox.

Meedoen

Organisaties kunnen eenvoudig meedoen door zich aan te melden op nieuwlichtopdezaak.nl waar ook meer informatie te vinden is. Een lichtbak renoveren kost ongeveer €55 en bespaart daarna gemiddeld € 25 per jaar. De ingreep kost slechts enkele minuten per lamp.  Eneco verlaagt de drempel om in te stappen in Nieuw Licht op de Zaak. Deelnemende bedrijven kunnen overstappen op Eneco Hollandse Wind en  gebruik maken van de mogelijkheid om de benodigde investering via de besparing op de stroomrekening terug te betalen.

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder