Terugdringen grondstofgebruik: minder kopen, circulair ontwerpen en levensduurverlenging
Klimaatbeleid
Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons...
“Klimaatverandering is een van de belangrijkste aandachtspunten in mijn tweede ambtstermijn”. “De grootste economische uitdaging van de 21e eeuw is klimaatverandering. Wanneer we geen actie ondernemen zullen onze kinderen geroosterd, getoast, gefrituurd en gegrild worden”. “Een topprioriteit van de wereld nu moet het correct beprijzen van alle aspecten van energieverbruik zijn om zo een ‘low-carbon’ economie te bespoedigen”.
Voorgaande uitspraken zijn van respectievelijk Barack Obama, Christine Lagarde (topvrouw IMF) en Jim Yong Kim (President Wereldbank). De Duitse Bondskanselier Angela Merkel sprak onlangs de volgende woorden: “Wereldleiders moeten meer doen om te komen tot bindende afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Niks doen zal betekenen dat we in de toekomst voor veel hogere kosten komen te staan”.
Mark Rutte
Wat zegt de minister-president van Nederland over klimaatverandering? Welke visie heeft hij op het voorkomen van het verder opwarmen van de aarde? Hoe beschermt hij de Nederlandse economische belangen in vastgoed, landbouw en bank- en verzekeringswezen? Blijven we met de visie van Mark Rutte onder de 2 graden extra temperatuurstijging waar we volgens veel deskundigen écht onder moeten blijven? Ik ben het eens gaan googlen op de zoekwoorden klimaatverandering en Mark Rutte. Ik heb geen enkele uitspraak gevonden…
De uitdaging
Dat ik niets gevonden heb op het internet wil niet zeggen dat de minister-president er geen mening over heeft. Zou Mark Rutte zijn persoonlijke visie op klimaatverandering met ons willen delen? Welke prioriteit geeft hij het, ook met het oog op de economische ontwikkelingsmogelijkheden voor toekomstige generaties? Ik zie het als een uitdaging om een uitspraak van de minister-president te ontlokken waarin hij ingaat op voorgaande vraag. Die uitspraak zal ik vervolgens op deze pagina publiceren.
Antwoord van Rijksvoorlichtingsdienst (pagina bijgewerkt op 11-12-2013)
Op ons verzoek is vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) inmiddels een reactie ontvangen op bovenstaande oproep. In die reactie wordt ingegaan op een passage uit het Regeerakkoord. Die passage is volgens de RVD ook het officiële standpunt en de visie van Mark Rutte. Het betreft de volgende passage:
‘We kiezen voor een realistische, ambitieuze groene groeistrategie, waarin ruimte en zekerheid verankerd worden. Ons land heeft alles in huis om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de snelle ontwikkeling van nieuwe energiebronnen als zon, wind, biomassa en geothermie: hoogwaardige chemie, een innovatieve agrarische sector, grote havens en een sterke energiesector. Die ontwikkeling is noodzakelijk vanuit het perspectief van klimaatverandering en eindige grondstoffen en is tevens een uitdaging voor innovatieve ondernemingen. (…)
Nederland zet in op een ambitieus internationaal klimaatbeleid. Nieuwe internationale doelstellingen voor de jaren 2020, 2030 en verder moeten technologische vooruitgang aanjagen en ecologisch evenwicht voor de toekomst veilig stellen. Wij streven internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.’
#rutteoverklimaatverandering
Wat mij betreft dank voor de medewerking van de RVD, maar erg persoonlijk en betrokken vind ik deze passage nog niet. Zo ongeveer iedere wereldleider heeft een eigen persoonlijke uitspraak gedaan waaruit betrokkenheid blijkt met een van de meest belangrijke, meest besproken en invloedrijke thema’s van dit moment: Klimaatverandering. Ik blijf daarom proberen van onze Minister President zelf een uitspraak te krijgen… Help je mee met deze oproep? Plaats dan een tweet met daarin de hashtag #rutteoverklimaatverandering en een link naar deze pagina. Wordt hopelijk vervolgd!