Oplossing voor beperkte netcapaciteit bij duurzame energie-opwekking

Duurzame energie

Toen de Firma Westra aan de slag ging met zonnepanelen op een nieuwe stal liep zij tegen een bekend probleem aan: Een beperkte netcapaciteit. Het levendige boerenbedrijf is al tijden actief bezig met duurzame energie-opwek. Zo actief zelfs dat er energie uit biogas, wind én zon opgewekt wordt.

De Firma Westra is dus al in het bezit van drie aansluitingen op haar perceel. Na contact met de netbeheerder bleek echter dat nóg een extra aansluiting er niet in zat. Sterker nog: De Firma moet volgens nieuwe regelgeving terug naar één grote aansluiting, wat een flinke investering betekent.

Terugleveren op dezelfde aansluiting?

De energie van de nieuw geplaatste zonnepanelen terugleveren via de bestaande aansluiting leek niet mogelijk te zijn. De hoeveelheid opgewekte energie zou de contractwaarde van de aansluiting overstijgen waardoor het gehele bedrijf zonder energie kon komen te zitten.

Na overleg met wat collega-boeren vond de Firma Westra een boer met een vergelijkbare case. Klimaatplein partner Kenter en Qirion combineerden hun expertise en bedachten een innovatieve manier waarop de energie-opwek van de extra zonnepanelen toch op dezelfde aansluiting gerealiseerd kon worden: Cable Pooling.

Hoe werkt Cable Pooling?

Als het hard waait en zonnig is leveren zowel de zonnepanelen als de windturbine veel energie. Om te voorkomen dat de hoeveelheid opgewekte energie de contractwaarde overstijgt plaatste Kenter een Power Analyzer meter. Deze meter monitort continu of de contractwaarde van de aansluiting niet wordt overschreden en geeft zodra dit wel gebeurt een signaal richting de zonnepanelen-omvormers. Deze schakelen vervolgens automatisch een niveau lager waardoor uitval wordt voorkomen en beide energiebronnen op één aansluiting kunnen functioneren.

Uit onderzoek is gebleken dat als de zon schijnt, het meestal niet waait én andersom. Het komt dus gelukkig niet heel vaak voor dat de duurzame opwek wordt beperkt. Een mooie, unieke oplossing dus voor dit duurzame boerenbedrijf waar kostenefficiënt aan duurzame energie wordt gewerkt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Cable pooling? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met Kenter op.

Foto’s: Kenter

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Duurzame energie

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder