Terugdringen grondstofgebruik: minder kopen, circulair ontwerpen en levensduurverlenging
Klimaatbeleid
Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons...
De circulaire economie gaat over ons grondstoffengebruik en het optimaal benutten van producten en grondstoffen in gesloten kringlopen. Deze nieuwe economie biedt ook nieuwe verdienkansen. Om anders te kunnen produceren en consumeren zijn nieuwe businessmodellen nodig. In het project ‘Quickscan circulaire businessmodellen’ werd onderzocht welke businessmodellen voor de circulaire economie er zijn. En ook in hoeverre deze aansluiten bij ontwikkelingen zoals toenemende producentenverantwoordelijkheid.
Resultaat van het onderzoeksproject is een classificatie van zeven basistypen circulaire businessmodellen (CBM) verdeeld over drie groepen (grondstoffen, gebruik en verantwoordelijkheid). Deze basistypen worden beschreven in kenniskaarten. Naast de Quickscan is een korte video met toelichting en een whitepaper opgeleverd. Deze worden hieronder toegelicht. Alle materialen zijn Open Access, dus vrij te gebruiken voor een iedereen.
Het onderzoek is uitgevoerd door Jan Jonker (projectleider) samen met Niels Faber (RUG/Hanze UAS) en Timber Haaker (Saxion UAS).
De QuickScan is bedoeld voor ondernemers, primair in de maakindustrie. De scan biedt specifieke routes waarbij het accent op verschillende circulaire businessmodellen (CBM) gelegd wordt:
De QuickScan is opgebouwd uit drie delen. Deel 1 geeft achtergrondinformatie over de circulaire economie. Deel 2 bevat een classificatie van circulaire businessmodellen. Deel 3 de feitelijke QuickScan. Het resultaat van de QuickScan bestaat uit drie delen:
Een circulaire economie levert een aanzienlijke bijdrage aan de klimaatopgave, het terugdringen van milieuvervuiling en biodiversiteitsverlies. Maar ook aan het vergroten van de leveringszekerheid. Het Whitepaper van dit onderzoek geeft de essentie weer van bestaande en toekomstige circulaire businessmodellen (CBM). Dit resulteert in de identificatie van zeven basistypen CBM verdeeld over drie groepen die samen een classificatie vormen. Het Whitepaper bestaat uit drie delen.
De classificatie van CBM bouwt voort op de inzichten en concepten rond duurzame en circulaire businessmodellen zoals verwoord in het boek Organizing for Sustainability (Springer/Palgrave, 2021), Open Access, download het hier.
En bekijk ook hier de introductievideo >