Rapporteert u transparant over uw milieu- en sociale beleid?

Klimaatbeleid

ESG- (Environmental, Social en Governance) kwesties gaan bij klanten, werknemers en investeerders een steeds grotere rol spelen bij het nemen van beslissingen over de bedrijven waarmee zij willen samenwerken. Het toenemende activisme van stakeholders en consumenten plus de nieuwe vormen van regelgeving betekenen dat het niet langer volstaat om alleen ambities of goede bedoelingen te formuleren. Hoe transparant en betrouwbaar is uw milieu- en sociale beleid?

Bewijs van duurzaamheid is key

De rapportage-eisen van het ESG-beleid van bedrijven veranderen in hoog tempo. Het is van belang om aan stakeholders te kunnen bewijzen dat uw milieu- en sociale beleid en initiatieven zich vertalen in zinvolle acties. Die acties moeten impact hebben op het hele bedrijfsplan en de supply chains. Indien u deze bewijzen voor duurzaamheid kunt tonen wekt dit vertrouwen waardoor op lange termijn stakeholders loyaal blijven, en u concurrentievoordeel kunt behalen.

Vertrouwen is essentieel

De essentie is vertrouwen, en om vertrouwen te wekken is een bevestiging van een derde partij (zoals bijvoorbeeld die van Klimaatplein partner LRQA) nodig. Geloofwaardigheid opbouwen door middel van onafhankelijke assurance kan helpen bij het aantonen van uw inzet voor het openlijk bijhouden van de vooruitgang.

Normen van instanties als ISO worden al een lange tijd beschouwd als een teken van vertrouwen en integriteit. In de wereld van duurzaamheid worden verificatie- en assurance normen zoals het WBCSD/WRI GHG Protocol, ISO 14064, SASB, SMETA en TCFD algemeen erkend door investeerders en stakeholders. Zij ondersteunen de betrouwbaarheid en transparantie van de gerapporteerde ESG-gegevens.

De uitdaging bij het waarborgen van een bredere ESG-strategie is dat de materiële onderwerpen voor elke sector erg uiteenlopend kunnen zijn. Daardoor zijn er geen wereldwijd erkende normen voor alle vereisten en voor alle sectoren. Er is nog steeds veel internationaal debat over de definitie van het woord ‘duurzaam’, welke ‘milieumaatregelen’ moeten worden bijgehouden en wat ‘sociale’ verantwoordelijkheid precies inhoudt. Dus hoe kunt u uw prestaties evalueren aan de hand van robuuste benchmarks?

Waarden en normen bepalen

Elk bedrijf bevindt zich in een verschillende fasen van hun reis naar duurzaamheid en er is geen pasklare oplossing die kan worden toegepast. Bij gebrek aan wereldwijde consistentie kunnen bedrijven proberen zekerheid te verkrijgen in samenwerking met een ervaren externe partner.

Er kunnen normen worden ontwikkeld die de waarden en de positie van een organisatie op haar weg naar duurzaamheid weerspiegelen. Hierbij wordt vooruitgang getoetst aan de hand van referentiepunten die in overeenstemming met het beleid zijn vastgesteld. Door dit proces te volgen en onafhankelijk te laten controleren maakt een betere bewaking, begrip en beheer van prestaties mogelijk. Het zorgt ervoor dat inspanningen worden gedaan op de juiste gebieden van de onderneming die het grootste positieve effect hebben.

Normen en onafhankelijke controles zijn niet alleen een waardevol instrument voor externe stakeholders. Ze stellen u in staat om zicht te houden op uw leveranciers en onderaannemers verderop in de supply chain. Het biedt een kans om een bredere positieve impact en leiderschap te tonen die verder reiken dan de directe verantwoordelijkheid van een organisatie. Het draagt bij aan sterkere relaties met leveranciers en er kunnen meer flexibele methoden worden ontwikkeld om kwaliteit en controle te bereiken.

Blijf niet achter

Om als eerste een voorsprong te nemen, moeten bedrijven die het grootste rendement uit hun ESG-investeringen willen halen, nu al degelijke meet- en borgingsmethoden invoeren. Het alternatief is om reactief te blijven. Dan wordt u later gedwongen door regelgevers om in te grijpen, met het risico op reputatieschade en een inhaalslag om concurrerend te blijven in een wereld die steeds meer op ESG is gericht.

Meer informatie over een ESG-beleid? De experts van Klimaatplein partner LRQA kunnen u verder helpen met alle ESG-kwesties. Bezoek www.lrqa.com/nl

Autheur: Heather Moore, Supply Chain Technical Director for Sustainability
Foto: LRQA

 

Gerelateerde artikelen

Terugdringen grondstofgebruik: minder kopen, circulair ontwerpen en levensduurverlenging

Klimaatbeleid

Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons...

Lees verder
Energie besparen levert euro's op

Fors minder energieverspilling is mogelijk met relatief eenvoudige maatregelen

Klimaatbeleid

Volgens de laatste Klimaat- en Energieverkenning (KEV rapport 2023) gaat Nederland haar energiebespaardoelen voor het...

Lees verder

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder