Terugdringen grondstofgebruik: minder kopen, circulair ontwerpen en levensduurverlenging
Klimaatbeleid
Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons...
Op regionaal niveau sprankelt het van de ideeën en creativiteit bij mensen die de energietransitie spoedig en duurzaam willen laten verlopen. En er wordt daadwerkelijk energie bespaart, duurzame energie opgewekt en een nieuwe ‘mindset’ gecreëerd. Duurzamer ondernemen moet, er is geen andere keus. Dat is de tendens. In Midden-Brabant zouden ze zeggen: duurzaam ondernemen MOED, want daar heeft de Midden Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) al menig succes behaald.
Samen met onderwijs, overheid en ondernemers is de stichting MOED opgericht. Het doel is het om aan de hand van bestaande en nieuw te identificeren business cases concrete projecten te ontwikkelen. Die projecten moeten bijdragen aan energiebesparing en grootschalige duurzame energievoorziening en -afname in de regio. Dat is een hele mond vol. Wat is er daadwerkelijk al gerealiseerd?
Midden-Brabant staat in de top 3 van gegunde aanvragen voor de SDE-subsidie (voor opwekking duurzame energie). Zo krijgen 26 basisscholen in Tilburg zonnepanelen. De zonnestroominstallaties leveren samen net zoveel stroom als 300 huishoudens verbruiken. De scholen hoeven zelf niet te investeren in de zonnestroominstallaties. Gedurende 15 jaar krijgen zij een korting van gemiddeld 15% op hun huidige elektriciteitsrekening. In die periode hebben de scholen geen omkijken naar de zonnestroominstallaties. Het onderhoud en risico komt volledig voor rekening van de leverancier. Zij zorgen ervoor dat de opgewekte zonnestroom altijd ten goede komt aan de scholen. Na 15 jaar worden de scholen zelf eigenaar van de zonnestroominstallaties, waarmee ze nog minstens 10 jaar lang gratis zonnestroom kunnen gebruiken.
“De Energiearchitect” kan bijgeschreven worden op het lijstje nieuwe beroepen. Want de pilot van MOED om werkzoekenden op te leiden tot energiespecialisten was succesvol. Negen van de elf kandidaten hebben de opleiding afgerond en acht van hen hebben een baan of zijn doorgestroomd naar een vervolgtraject. En ook de opleiding krijgt in samenwerking met het Brabantse MBO een vervolg. De energiearchitecten leerden conceptueel te denken over energie”, zegt Ron Bakker, projectleider vanuit Stichting Moed. “Waar verliezen de bedrijven energie en hoe kunnen ze hun energievraag verduurzamen. Het doel is om op termijn zoveel mogelijk gebouwen in Midden-Brabant energieneutraal te maken en de energie-architecten dragen daar aan bij.”
Berend de Vries, wethouder in Tilburg en lid van het bestuur van MOED: “Stichting MOED heeft een bedrijfsmatige insteek. Ze begeleidt projecten vanaf idee tot de business case of zelfs financial close, dat op financieel gebied alles geregeld is. Als stichting is MOED onafhankelijk en je ziet dat de markt ons vertrouwt. Aan de andere kant zitten we er als overheid wel vol in. Daardoor kun je risico’s nemen op gebieden waar de markt zich in eerste instantie niet op richt. Meer weten over de aanpak en resultaten van MOED? Ontdek het op de website duurzaamMOED.nl.
Welke andere voorbeelden van een regionale aanpak van de duurzame energietransitie zijn bij u bekend? Meld ze hieronder, dan maken we een praktisch en inspirerend overzicht van alle initiatieven.
Bron foto: Tilburg Citymarketing