Warmtenetten inzetten voor aardgasvrij maken bedrijven en instellingen

Duurzame energie

Wat veel organisaties misschien nog niet weten is dat de temperatuur die warmtenetten leveren aan gebouwen over tijd flexibel is aan te passen, ook wanneer een gebouw al is aangesloten. Er wordt steeds gekeken welke afgiftetemperatuur het meest effectief is om gebouwen te voorzien van verwarming en warm water. Dat kan het aardgasvrij maken van bedrijven en instellingen versnellen. Dit is te lezen in de nieuwe whitepaper ‘Warmtenetten: altijd in beweging’ van Klimaatplein partner Vattenfall.

Voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen, ziekenhuizen en andere instellingen betekent de flexibiliteit van warmtenetten dat zij soms makkelijker of sneller dan gedacht aardgasvrij kunnen worden. “Het idee bestaat vaak dat om aardgasvrij te worden, het gebouw in zijn geheel aangepakt moet worden: zwaar isoleren, de binneninstallatie én een nieuwe vorm van verwarming. Dat zou in één keer leiden tot heel hoge investeringskosten”, legt commercieel directeur Arno van Gestel uit. “De transitie naar duurzame gebouwen kan echter ook stapsgewijs worden aangepakt. Warmtenetten kunnen daar een goede rol in spelen. Voor bedrijven en instellingen is het een betrouwbare bron van warmte, die redelijk makkelijk inpasbaar kan zijn op hun situatie. Ze kunnen er aardgasvrij mee worden en meteen al een grote bijdrage leveren aan CO2-besparing.”

In meerdere opzichten flexibel

Vattenfall > heeft veel ervaring met stadswarmte en werkt al in acht regio’s aan het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving; naast nieuwbouw in toenemende mate ook met bestaande bouw.

Recente ervaring toont aan dat warmtenetten meer flexibiliteit bieden dan vaak gedacht wordt.

  • De infrastructuur van warmtenetten maakt het mogelijk om steeds nieuwe duurzame bronnen toe te voegen, ter aanvulling en/of vervanging van bestaande bronnen. Dat geldt zeker ook voor fossielvrije bronnen van de toekomst, zoals geothermie en zonthermie.
  • Aansluiting op het warmtenet is voor oudere gebouwen al mogelijk zonder (al te) ingrijpende en kostbare aanpassingen.
  • De temperatuur die warmtenetten leveren aan gebouwen is aan te passen na aansluiting. Wanneer een aangesloten gebouw wordt verbeterd, kan het betreffende warmtenet een lagere temperatuur gaan leveren.

Whitepaper ‘Warmtenetten: altijd in beweging’

De whitepaper ‘Warmtenetten, altijd in beweging’ beschrijft de werking van warmtenetten en het samenspel hierbij tussen bronnen, temperaturen en de energieprestatie van de aangesloten gebouwen. Hierbij wordt onder meer antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Welke soorten warmtebronnen er toepasbaar zijn in bestaande en nieuwe warmtenetten.
  • Welke temperatuurniveaus er geschikt zijn voor bestaande bouw, nieuwbouw en wijken met een mix daarvan, en hoe de temperatuurniveaus geleidelijk verlaagd kunnen worden.
  • Waarom warmtenetten in deze wijken nu én in de toekomst een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar alternatief zijn.

Bekijk hier meer informatie over aardgasvrij ondernemen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder