Wat kunnen we nog meer aan duurzaamheid doen dan CO2-neutraal zijn?

CO2-neutraal ondernemen

Pascal van Putten, eigenaar van het Delftse VPInstruments gaat voor 40% CO2-reductie in zijn eigen bedrijf. Maar hij is op zoek naar meer dan dat. “Wat kan ik doen terug de keten in, en hoe kan ik meer circulariteit toepassen bij onze producten?” Dat zijn vragen waar hij, mede door deel te nemen aan de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie, een antwoord op hoopt te krijgen.    

VPInstruments levert wereldwijd sensoren en monitoringssystemen voor energiestromen in de industrie. Voor persluchtcompressoren en andere industriële energieverbruikers. In die zin dragen hun producten, door inzicht te bieden in mogelijkheden voor energiebesparing, al bij aan CO2-reductie. “Maar dat is natuurlijk bij onze klanten, ook wijzelf kunnen best nog wat besparen in de eigen bedrijfsvoering” zegt Pascal. “Onze verlichting is al energiezuinig, werkt ook op tijdklokken en we stimuleren het reizen met OV. Ook houden we productie graag dicht bij huis, in Nederland. Dat scheelt onnodig transport, zorgt voor werkgelegenheid en meer grip op de keten. We huren een pand, dus wil je daar ingrijpend gaan verduurzamen met isolatie of zonnepanelen, dan moet je ook de verhuurder mee hebben in dat verhaal. Dat gesprek wil ik dit jaar dan ook aangaan, want het lijkt me voor beide partijen interessant om de kwaliteit te verhogen. Ook omdat de energie-bespaarverplichtingen vanuit de overheid steeds strenger worden.”     

Een stapje verder

“Voor ons zit de impact qua CO2-uitstoot ook voor een flink gedeelte terug de keten in. Dus bij onze leveranciers, maar ook bij de grondstoffen die zij gebruiken om producten te maken. Door te onderzoeken hoe dat zo ‘circulair’ mogelijk kan, kunnen we ook de klimaatimpact verkleinen. Wanneer je meer gebruik maakt van gerecyclede materialen verminder je al je ecologische footprint. En als je dan modulair je producten opbouwt, dan is het veel makkelijker om te repareren en hergebruiken om zo de levensduur te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan hoe de Fairphone is opgebouwd. Misschien is het wel mogelijk om hout te gaan gebruiken in de behuizingen van onze producten, dan dragen we meteen bij aan een stukje CO2-opslag en onderscheiden we ons bovendien in design”.

Van elkaar leren

“De meest duurzame energie is de energie die je niet verbruikt. Dat is een les die ik wil meegeven aan de andere deelnemers van de Alliantie Klimaatactie. En ik kijk er naar uit om te leren van de andere leden. Deelname aan deze alliantie > gaf me in ieder geval al inzicht in de CO2-voetafdruk van mijn bedrijf. Wat me verbaasde was het aandeel van onze vliegreizen daarin, ik dacht: dat gaan we ook na deze bijzondere tijd echt anders doen. Het handboek ‘CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat!’ dat we toegestuurd kregen staat al vol tips en tricks voor verdere verduurzaming. Maar ik verwacht de komende jaren nog meer te leren van de mogelijkheden en die vervolgens als kansen in te zetten voor mijn bedrijf en onze klanten”.  

Foto’s: Nout Steenkamp / VPInstruments

 

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder