Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

CO2-neutraal ondernemen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor de verkoop en verhuur van professionele, huishoudelijke en audiovisuele apparaten. Zij bedienen de particuliere en zakelijke markt met een breed assortiment wasmachines, drogers, televisies en andere apparatuur. Strijbosch zet zich actief in voor een duurzame toekomst door gerichte maatregelen te nemen om eigen CO2-uitstoot te verminderen. In deze blog op het Klimaatplein wordt beschreven hoe zij dat doen.

Als bedrijf erkent Strijbosch dat de uitstoot van CO2 wereldwijde gevolgen heeft, zoals de opwarming van de aarde, en dat dit leidt tot diverse milieu- en klimaatproblemen. Om deze problematiek aan te pakken, hebben ze binnen Strijbosch aanzienlijke stappen ondernomen om de CO2-footprint te verkleinen. Mede daarom hebben zij zich ook gecommitteerd aan de doelstelling van de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie om de CO2 uitstoot met 40% te reduceren binnen vijf jaar.

Gasloze nieuwbouw

Het nieuwe bedrijfspand is een toonbeeld van duurzaamheid, deze is namelijk volledig gasloos. Ook zou Strijbosch hier graag in de toekomst zonnepanelen op plaatsen, maar dit is op dit moment nog niet mogelijk vanwege het volle stroomnet. Wanneer dit verandert, willen zij hier zo snel mogelijk op acteren. Tot die tijd kopen ze gegarandeerde groene stroom met GVO’s in. Op het oude pand liggen wel al ruim 1.000 zonnepanelen, dit pand is dan ook nagenoeg zelfvoorzienend. Daarnaast is Strijbosch bezig met het vervangen van de gasverwarming door een warmtepomp, wat naar verwachting 45 ton CO2-uitstoot per jaar zal besparen.

Brandstofverbruik verminderen

Het grootste deel van de CO2-uitstoot is afkomstig van het wagenpark, dat essentieel is voor de dienstverlening aan klanten in binnen- en buitenland. Om deze uitstoot te verminderen, heeft Strijbosch diverse maatregelen getroffen. Zo rijden zij steeds meer elektrisch en als dat niet mogelijk is, kiezen ze voor voertuigen met zuinige Euro 6-motoren. Ook wordt voornamelijk HVO20 brandstof getankt, dat 18% minder CO2 uitstoot dan reguliere diesel. Bovendien volgen alle chauffeurs de cursus ‘Het Nieuwe Rijden’, welke bijdraagt aan energie-efficiënt rijgedrag en dus brandstofbesparing en ook aan minder banden- en autoslijtage.

Elektrische voertuigen

Verder test Strijbosch het gebruiken van elektrische bakwagens en bedrijfsbussen. Door de recente verbeteringen in de actieradius, kunnen deze nu mogelijk een belangrijke rol spelen in de vloot. Dit is van cruciaal belang, aangezien ongeveer 90% van de CO2-uitstoot van het bedrijf uit transport komt. Door de vervanging van dieselvoertuigen met elektrische voertuigen, zou het voor Strijbosch mogelijk zijn om de 40% reductiedoelstelling van de Alliantie Klimaatactie te behalen.

Het CO2prestatieladder niveau 5 certificaat dat het bedrijf heeft is sowieso al een erkenning van de inspanningen op het gebied van CO2-reductie. Bij Strijbosch blijven ze toegewijd aan het verder verminderen van de CO2-uitstoot, zodat zij hun steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Ook kosteloos deelnemen aan de Alliantie Klimaatactie? Bekijk hier de voordelen en voorwaarden.

Gerelateerde artikelen

“Balanceren tussen zorg voor milieu, klantwensen en gezond bedrijfsresultaat”

Praktijkverhalen

Met bijna 40 man personeel en 10 bestelbussen voorziet Bakkerij Remmerswaal uit Schiedam dagelijks zo’n...

Lees verder

Familiebedrijf Van Schie pakt door met duurzaam ondernemen

CO2-neutraal ondernemen

Marcel van Schie, geboren in Delft, groeide op met ondernemen in zijn bloed: zijn vader...

Lees verder

Ondernemen in deze duurzaamheidstransitie? Zo doen anderen dat.

CO2-neutraal ondernemen

De podcast ‘De duurzaamheidstransitie’ zend inmiddels al 12 weken op rij iedere week een gesprek...

Lees verder