Ook lagere energiekosten belangrijk voor huurders vastgoed

Praktijkverhalen

In dit praktijkverhaal spreken we met Robert van de Vorst, mede-eigenaar van Braintown, en vastgoedmanager Walther Soetens van Profinn, over energiekosten, baten én de gedachte achter het laatste bedrijfspand dat zij volledig verduurzaamden: BC De Hogt in Veldhoven. “Als het gaat om duurzaamheid, moet je als ondernemer niet afwachten”.

Braintown heeft met het verduurzamen van vastgoed inmiddels flink wat ervaring. Al vele jaren investeert het bedrijf in kantoorpanden die te maken hebben met leegstand en achterstallig onderhoud. Robert: “Panden waar wij potentie in zien, omdat we anders kijken.”

Van energielabel E naar A

De recente verduurzaming van Business Centre De Hogt is hier een mooi voorbeeld van. Er werden zonnepanelen en een inventieve regeltechniek en laadpalen naast het gebouw geplaatst; oude cv-ketels werden vervangen, het pand werd volledig voorzien van ledverlichting en het oude glas vervangen door HR++-glas. Dankzij deze investeringen ging het energielabel van het gebouw van E in 2016 naar label A in 2021. Welke investering het meeste oplevert? “Dat is per pand verschillend”, vertelt Robert. “Maar met bijvoorbeeld een warmtewiel op het dak bij De Witte Dame ‒ dat is een ronde schijf die is opgebouwd uit aluminium lamellen die eenvoudig warmte of koude lucht opnemen en weer afstaan ‒ bespaarden we 80% op het verbruik voor klimaatbeheersing.”

Belangrijk voor huurders

Die kosten zijn ook belangrijk voor de huurders, zegt Robert. “Huurders zien zo’n wiel niet. Die willen praktische dingen zien en hun bijdrage leveren. Meedenken. Immers: het heeft ook invloed op hun energiekosten.” Walther: “Zo bedachten we met de huurders dat we de toiletafzuiging buiten kantoortijden wel af konden zetten. Dat scheelde flink. Ook lette iedereen erop de lichten overdag uit te doen als het in een ruimte niet nodig was. Gedrag en kleine dingen hangen samen.” De energiekosten zijn dankzij de verduurzaming een stuk lager. Robert: “Daarmee kunnen we de servicekosten ook in de grip houden. Dat is gunstig voor de huurders én voor ons, want dan blijven ze langer zitten. Dat is ook duurzaam, namelijk voor de relatie.”

Duurzaamheid als filosofie

Een structurele relatie met huurders is fijn voor de portemonnee, al gaat het bij Braintown verder dan dat. Robert: “Duurzaamheid gaat over people, planet en profit. Natuurlijk: het is een interessante propositie voor huurders (profit), maar het gaat ook om de plek van het gebouw in de maatschappij (people) en de zorg om het klimaat (planet). Wij zien duurzaamheid daarom als een filosofie, en het maakt deel uit van onze strategie. We kiezen ervoor eerst de investering te doen, dan komt de rest vanzelf. Zo moet je denken.”

Urgentie energietransitie

Deze gedachte sluit aan bij de markt, die in meerdere opzichten veranderd is. “Je merkt dat duurzaamheid en de urgentie bij iedereen leeft. Het is voor iedereen vijf voor twaalf ‒ of later.” En natuurlijk, de huidige energiecrisis heeft eraan bijgedragen. Robert: “De energietransitie gaat veel sneller. Ik heb nog nooit zoveel zonnepanelen gezien. Zakelijk en privé. Dat snap ik, want de terugverdientijd van je investering is veel korter geworden. Je krijgt veel meer terug, en dat maakt de investering makkelijker.”

Ga door naar label A

Tips voor ondernemers die hun pand willen verduurzamen? “Volg een visie. Als je die niet hebt, gebeurt er niets.” En niets doen is, met het oog op het CO2-neutraal zijn in 2050, niet de slimste keuze. “Al heb je,” zegt Robert, “natuurlijk altijd de keuze om het niet te doen. Aan de andere kant: vanaf 2023 is energielabel C verplicht. In 2030 wordt er gestreefd naar label A. In 2050 moeten we CO2-neutraal zijn. Als je nu label E hebt, dan is het toch gek dat je voor label C gaat. Pak dan door en ga voor label A”.

Juiste partners

De juiste partners spelen hierbij een belangrijke rol, besluit Robert. “Zoek partners die duurzaamheid net zo belangrijk vinden als jij. De Rabobank bijvoorbeeld. Zowel voor de financiering als de herfinanciering van bedrijfspand De Hogt, stelde de Rabobank als voorwaarde dat het pand volledig duurzaam zou zijn. Kijk, dan heb je mooi hetzelfde DNA te pakken.”

Ook toekomstbestendig ondernemen? Check dan deze mogelijkheden >

Gerelateerde artikelen

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder