Op zakenreis met CO2-compensatie. Hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Er wordt heel wat afgereisd voor zakelijke doeleinden met de auto en het vliegtuig. Of milieuvriendelijker: per trein of fiets. Dat laatste juich ik natuurlijk toe. Want milieuschade voorkomen is beter dan genezen. Maar als je dan toch de auto of het vliegtuig pakt, doe het dan klimaatvriendelijk en compenseer de veroorzaakte CO2-uitstoot. Wil je weten hoe het werkt, wat het kost en of het zinvol is? Ik leg het graag even uit.

Wat kost een CO2-neutrale zakenreis?

De kosten om je CO2-uitstoot te compenseren vallen erg mee. Althans dat hoor ik vaak van onze donateurs. Drie voorbeelden. Een autorit (op benzine) van Amsterdam naar Den Haag en weer terug kost bijvoorbeeld €0,34 in totaal. Ga je met het vliegtuig van Amsterdam naar Barcelona, dan compenseer je je retour voor €6,21. Staat er een verre reis op het programma? Voor €35,60 vlieg je CO2-neutraal heen en weer naar Kaapstad.

Hoe het werkt

Onze organisatie Trees for All compenseert de door jouw bedrijf veroorzaakte broeikasgassen met behulp van bosprojecten. Bossen nemen koolstof (CO2) op. Deze koolstof wordt opgeslagen in de stam en de takken van de boom, maar ook in de grond. De hoeveelheid CO2 die een bos vastlegt, kan worden vertaald naar CO2-rechten, ook wel credits genoemd. Eén CO2-credit staat voor 1 ton opgenomen CO2-uitstoot. Met behulp van onze rekentool op de website, bereken jij de hoeveelheid ton CO2 uitstoot van je zakenreis. Vervolgens kun je een donatie doen voor CO2-credits om zo jouw uitstoot te compenseren.

Is het betrouwbaar?

Trees for All is een stichting zonder winstoogmerk en een erkend goed doel. Wij zijn de enige stichting in Nederland met CBF keurmerk waar je kunt compenseren met duurzame bosprojecten. De projecten van Trees for All zijn allemaal gecertificeerd en voldoen aan de strenge criteria van de standaard (Gold standard, Plan Vivo, VCS). Dit betekent dat alle CO2-rechten zijn gevalideerd en geregistreerd. Via diverse onafhankelijke controles wordt aantoonbaar gemaakt dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd.

Heeft het zin

Tja, dat is natuurlijk een vraag die een ieder voor zichzelf moet beantwoorden. Onderzoek eerst hoe je zonder vliegtuig of brandstofauto kunt reizen. Moet je die reis überhaupt wel maken, kan het niet via teleconferentie? Maar als reduceren nog niet kan, zie ik compenseren in ieder geval als een goed en groen alternatief op weg naar een duurzame toekomst.

Met jouw donatie wordt nieuw bos aangeplant en bestaand bos beschermd. Dit doen we in samenwerking met de lokale bevolking. Dit betekent dus niet alleen investeren in mooie natuurgebieden die CO2 uit de lucht halen, maar ook in de sociaal economische ontwikkeling van de mensen die in de omgeving van de projecten leven.

Overtuigd?

Ja, ik ga klimaatneutraal op zakenreis! Via deze pagina kun je de CO2-footprint van jouw bedrijf berekenen en de uitstoot compenseren. Je kunt meerdere reizen compenseren of er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde hoeveelheid CO2 per kwartaal of jaar te compenseren.

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder