Bespaartips

Dank voor het invullen van de online Klimaatcheck!
Hieronder volgen per onderwerp tips waarmee u direct aan de slag kunt. Ook delen we ervaringen van collega-ondernemers die al gestart zijn met besparen.


Energiemonitoring | Verlichting | Apparatuur | Isolatie | Verwarmen en koelen | Zonnepanelen | Mobiliteit


Energiemonitoring

Tot 30% van het energieverbruik binnen organisaties is pure verspilling. Omdat bijvoorbeeld ’s nachts computers, kopieermachines of andere apparatuur nog aan staan. Jammer van het geld en de verloren energie. Door inzicht te creëren in waar én wanneer u energie verbruikt kunt u concrete maatregelen nemen om daarop te besparen. Een energiemonitoringssysteem helpt daarbij.

Dankzij monitoring hebben we volledig en continu inzicht in het energieverbruik van onze kantoren. Daarmee is een energiebesparing gerealiseerd van 15% op gas en elektriciteit.

Heleen Herbert, Heijmans

Meer informatie en tips over energiemonitoring


Verlichting

Door energiezuiniger, slimmer en met andere technieken te verlichten is veel te besparen op kosten. Vervang uw oude verlichting door LED-verlichting. Dat kan vaak al zo’n 50% besparing opleveren. En onderzoek eens in welke ruimten binnen uw gebouwen vaak onnodig het licht brandt. Is dit met bewegingsensoren in- en uit te schakelen? U bespaart hierdoor al tot 25% extra op verlichtingskosten en de terugverdientijd ligt op gemiddeld 2 jaar.

Alleen al door het plaatsen van ledverlichting, bewegingsmelders en zonnepanelen, besparen we in ons stadhuis 20% aan energie.

Alwin Kuijper, gemeente Arnhem

Meer informatie en tips over zuiniger verlichten


Energiezuinige apparatuur

Uw organisatie kan op energiekosten besparen bij het gebruik van computers, printers, servers en andere apparatuur. Bijvoorbeeld door bij aankoop en gebruik bewust te kijken naar het energielabel van deze apparaten: kies voor minimaal energielabel A. En schakel apparatuur ’s nachts volledig uit als deze ’s nachts niet wordt gebruikt.

Met een investering van 800 euro hebben wij de koeling anders ingesteld en daarmee besparen wij 30.000 KWh per jaar, dit is 16 ton CO2.

Denny van den Hoeven, TE Connectivity

Meer informatie en tips om te besparen op apparatuur


Isolatie

Goede isolatie van muren, dak, ramen en vloer vermindert het warmteverlies in uw bedrijfspand en verbetert het werkcomfort. Dankzij een lagere energierekening verdient u de investering gemiddeld binnen vijf jaar terug. Ook leidingisolatie helpt u op warmteverlies besparen en met een terugverdientijd van een jaar hoeft u over het toepassen hiervan niet lang na te denken.

In ons oudste gebouw is met behulp van isolatie 15% energie bespaard. Een bijkomend voordeel is de enorme verbetering van het klimaat in de research laboratoria en daarmee het welbevinden van de medewerkers.

Liesbeth Seegers, Charles River Laboratories

Meer informatie en tips over beter isoleren


Verwarmen en koelen

Door de temperatuurinstellingen in uw bedrijfsgebouw ieder jaar opnieuw te checken is tot 9% te besparen op gasverbruik. Je kunt de ruimtes in een bedrijfsgebouw ook vraagafhankelijk verwarmen. Dat betekent dat warmte en koude alleen in die vertrekken wordt afgegeven waar mensen zijn en dat de hoeveelheid wordt aangepast aan de eisen voor die ruimte. En heeft u de mogelijkheden van een warmtepomp al eens verkent?

We gebruiken nu minstens 60% minder elektriciteit en besparen 100% op het gas. Op jaarbasis komt dit neer op een besparing van € 10.000 aan gas en € 9.500 aan elektra.

Koen Gijsbers, Amsterdam Pirates

Meer informatie om zelf te gaan besparen


Zonnepanelen

Gratis energie van de zon, wie wil dat niet? Uw elektriciteit wordt gemaakt door lichtomzetting en de laagspanning wordt door middel van een omvormer naar de gebruikelijke netspanning van 230 Volt getransformeerd. Omdat zonnepanelen op licht werken, hoeft de zon niet persé te schijnen om toch energie op te wekken. Zonnepanelen kunnen zowel op plat als een schuin dak worden gemonteerd.

Dankzij HR dubbel glas, LED-verlichting, een warmtepomp, een energiemonitoringssysteem én zonnepanelen brachten wij ons kantoorpand van Energielabel E naar A.

Ron Hendriks, Van Beek ingenieurs

Meer duurzame energie-oplossingen voor uw organisatie


Duurzame mobiliteit

Een auto verbruikt meer energie bij te zachte banden. Houd daarom een juiste bandenspanning aan waarmee zo’n 2% tot 5% te besparen is op brandstof. Door ‘Zuinig rijden-technieken’ toe te passen bespaart u tot 6% extra aan brandstofkosten. Reizen met de fiets, de trein of in een elektrische (deel)auto die rijdt op groene stroom veroorzaakt al helemaal geen uitstoot van CO2 meer.

We verplaatsten onze kantoren nabij IC stations zodat mensen ons makkelijk met het OV kunnen bereiken. Dit heeft een grote impact op de reductie van onze footprint.

Elske de Jong, Arcadis

Meer informatie om zelf te gaan besparen


Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken moeten verplicht alle energiebesparende maatregelen nemen die zij binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Heeft uw organisatie een kantooroppervlakte van meer dan 100 m2? Dan moet het verplicht naar minimaal Energielabel C worden gebracht in 2023.

Voor meer informatie over alle subsidies die beschikbaar zijn, kun u hier klikken >. En hier voor alle groene financieringsmogelijkheden >